https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μισός αιώνας: Το Καλοκαίρι του Έρωτα: Ο Γυναικείος Οργασμός Στήνει Γιορτή


Ο μισός αιώνας από τον καλοκαίρι της αγάπης, του έρωτα και της ειρήνης και τα σίξτις γενικότερα, θα μείνουν, μάλλον, στη ιστορία για την σεξουαλική απελευθέρωση και την αναγνώριση του σεξουαλικού δικαιώματος σε γυναίκες και ομοφυλόφυλους/ες.







Με κάποια υπερβολή, όλη η φάση που γιορτάζουμε μπορεί να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα 2 ραπόρτων. Ήταν τα Kinsey Reports, το πρώτο δημοσιευμένο το 1948 ,είχε να κάνει με την αρσενική σεξουαλικότητα και το δεύτερο (1952) με τη θηλυκή.

Το σοκ για την συντηρητική Αμερική των φίφτις ήταν δυνατό. Ζώντας μέσα στο μονότονο, βαρετό και άχρωμο engineering της ερωτικής πράξης που είχαν σχεδιάσει οι Βικτωριανοί από τα τέλη του 18ου αιώνα (η ερωτική συνεύρεση είχε συγκεκριμένες ώρες, συγκεκριμένους τόπους και συγκεκριμένες τεχνικές, βελτιστοποιημένες για ευκολότερη σύλληψη), οι αμερικανοί συγκλονίστηκαν όταν η απλή και ακριβής, περιγραφική πρόζα του δεύτερου ραπόρτου τους πληροφόρησε για την ύπαρξη του γυναικείου οργασμού πέρα από τις πόρνες.

Αν και οι σοφοί του μεσαίωνα αναγνώριζαν τη σημασία του γυναικείου οργασμού, οι Βικτωριανοί είχαν δεχθεί τον γυναικείο πόθο για οργασμό (και τον οργασμό καθεαυτό) αλλά μόνο στις πόρνες – κάτι σαν αρρώστια. Για μια αξιοσέβαστη παντρεμένη γυναίκα, ο οργασμός απλά δεν υπήρχε. Ή ,όταν υπήρχε, ήταν μια εκδήλωση της γυναικείας υστερίας.

Σήμερα έχει πολύ γέλιο το ξεφύλλισμα των ραπόρτων. Έτσι, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη το εύρημα ότι σχεδόν το 100% των ανδρών έρχεται σε οργασμό κατα τη συνουσία, το 75% περίπου γυναικών που μιλούσαν για κάτι παρόμοιο (οι μισές περίπου πάντα, οι άλλες μισές με διαφορετικές συχνότητες), τρόμαξε τον κόσμο. Πιο σοκαριστικό ήταν το ότι ένα 62% των γυναικών αυνανίζονταν με επιτυχία οργασμού 95% - άσε που ορισμένες μιλούσαν για 2η ή και 3η φορά, Ακόμη, για τα 2/3 των εραστών η φάση κρατούσε 15-20 λεπτά, για το 22% περισσότερο και μόνο για το 11% λιγότερο από 3 λεπτά.

Και μια κοινωνία -που θεωρούσε το «ιεραποστολικό» ισοδύναμο σχεδόν με το άλλο δόγμα : ο άνδρας κατουράει όρθιος – μάθαινε ότι οι γυναίκες της, γουστάρουν να είναι κατά 45% από πάνω, κατά 31% πλάγια και μόνο ένα 24% επέμενε στο ιεραποστολικό – πιο αταβιστικές στάσεις δεν αναφέρονται.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ανώτερες τάξεις κατά 90% έκαναν σεξ γυμνές για να διαφοροποιηθούν από το πόπολο, για το οποίο κάτι τέτοιο ήταν αδιανότητο και απόλυτα χυδαίο.

Ήταν 1953. Σε λίγα χρόνια θα ξεκινούσαν τα σίξτις και ο γυναικείος οργασμός για πρώτη φορά στα χριστιανικά χρόνια θα το γιόρταζε ουσιαστικά απελευθερωμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου