https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Οι θλιμμένες πλούσιες χώρες: μια θέαση απ' την Καλαμαριά


Κάθε φορά που περνάει από το μυαλό μου η αυτοκτονία – κάτι σαν ένα πολύ προσωπικό αστείο – πάω και βλέπω τι κάνουν οι συνάνθρωποί μας στο πλανητικό χωριό. Αρχίζω από τους πολέμους που μαίνονται, έτσι για πρόλογο. Καί βλέπω ότι ο μισός πλανήτης (σε έκταση), με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βρίσκεται σε πόλεμο.

Συνεχίζω με το τί διαβάζουν, τι μουσική ακούν, που πάνε, τί τρώνε και τα παρόμοια. Και μετά παιρνάω στο κύριο θέμα: στη λίστα των χωρών ανά ποσοστό αυτοκτονίας.

Τί βλέπω εκεί;



  • Υπάρχει μια ελαφρόταση τάση για λιγότερες αυτοκτονίες στις χώρες με μεγαλύτερη αγορατική δύναμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να μιλήσεις για συσχέτιση (R2=0.015). Φυσικά, η συνολική αυτή εικόνα δεν μας λέει και κάτι καινούργιο.
  • Ο πλανητικός μέσος όρος (και τα 2 φύλα) = 10 αυτοκτονίες το χρόνο ανά 100000 ανθρώπους.
  • Οι άνδρες το μπουμπουνίζουν πιο εύκολα από τις γυναίκες – 3,2 φορές πιο πολλές αυτοκτονίες ανδρών=16/100000 ανθρώπους από τις  αυτοκτονίες γυναικών=5/100000 ανθρώπους.
  • Οι μισές χώρες (90 από τις 181) έχουν ετήσιο ρυθμό αυτοκτονίας πάνω από 10/100000 ανθρώπους.
  • Εμείς σημειώνουμε την μεγαλύτερη μας μάλλον διάκριση σε πλανητικό επίπεδο = 3,2 αυτοκτονίες/100000 ανθρώπους και κατακτούμε την 163η θεση στις 181 χωρες (5,4 αυτοκτονίες οι άνδρες μόλις 1,2 οι γυναίκες.)
  • Στις 20 πρώτες χώρες, μόνο 4 χώρες (Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας, Λιθουανία, Ν Κορέα και Πολωνία) έχουν μεγαλύτερη αγορατική δύναμη από εμάς ($26700).

  • Στις τελευταίες 20 χώρες όπου και ανήκουμε, μόνο 3 χώρες (Σουλτανάτο του Μπρουνέι, ΗΑ Εμιράτα και Ταιβάν) έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από εμάς. Δεν μπορώ να μην υποκλιθώ στην καταπληκτική Αντίγκουα και Μπαρμπούντα που έχει μηδενικό σκορ.
  • Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι οι χώρες που σημειώνονται με τον κόκκινο κύκλο στο παραπάνω διάγραμμα. Είναι αυτές με ΑΕΠ/κεφ > $40000 και ποσοστό αυτοκτονιών > 10 αυτοκτονίες/100000 ανθρώπους. Οι πλούσιες θλιμμένες χώρες:

Η Ιαπωνία δεν μου έκανε εντύπωση αφού έχει παράδοση στο σπορ. Ούτε οι άλλες χώρες με πιθανές εξαιρέσεις Αυστραλία και Καναδά (Η Γερμανία έχει σκορ 9,1 κι η Αγγλία 7,4). Αλλά το Βέλγιο δεν το περίμενα τόσο "δυνατό". Ποιός ξέρει;

Πάντως, εμένα μού 'φυγε κάθε σκέψη. Η μέθοδος λειτούργησε πάλι. Και λέω να πάω να δω κανά επεισόδιο απ΄ το Game of Thrones.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου