https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Μισός αιώνας: Το Καλοκαίρι του Έρωτα: Ο Έρωτας γίνεται Δράση


Στις 12 Φεβρουαρίου του 1967, μια ομάδα 18 αστυνομικών μπούκαρε στο εξοχικό του Κιθ Ρίτσαρντς για να αντικρύσει ένα τυπικό ροκ πάρτι της εποχής εν τω γίγνεσθαι: Ο Κιθ κι ηπαρέα του μόλις επέστρεφαν από ένα LSD τριπάκι, στον Τζάγκερ βρήκαν λίγες αμφεταμίνες που είχε αγοράσει από ένα φαρμακείο στην Ιταλία και στον φίλο τους Ρόμπερτ Φρέιζερ, λίγη ηρωίνη. Εν τω μεταξύ, η Μαριάν Φέιθφουλ, έβγαινε γυμνή από το μπάνιο και, τρομαγμένη, μόλις είδε τους αστυνομικούς, τυλίχτηκε στα γρήγορα με μια γούνινη κουβέρτα.



Οι ποσότητες των ναρκωτικών, αν και μικρές, έφθαναν για να τους χώσουν μέσα. Έτσι, ο Μικ οδηγήθηκε στις φυλακές του Μπρίξτον ενώ οι Ρίτσαρντς και Φρέιζερ στις φυλακές του Γουόρμγουντ Σκράμπς. Tο αναμενόμενο σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις είναι να αναλάβει ο μάνατζερ και να δείξει ότι αξίζει τα λεφτά του: να σχεδιάσει στρατηγική, να προσλάβει το κατάλληλο νομικό προσωπικό και τις κατάλληλες εταιρίες δημοσίων σχέσεων και να εκτονώσει την κατάσταση. Ο Andrew Loog Oldham δίστασε όπως ο ίδιος ομολόγησε και την έκανε για τις ΗΠΑ.

Και τότε χρειάστηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ο Άλεν Κλάιν, ένας από τους Μεγάλους Κακούς της μουσικής μπιζνας που ξεζούμιξε τα καλύτερα συγκροτήματα και μουσικούς, κατά τη μία ανάγνωση. Ή The Man Who Bailed Out the Beatles, Made the Stones, and Transformed Rock & Roll, κατά την άλλη ανάγνωση.

Όπως και νά ‘χει, ο Άλεν πέταξε στο Λονδίνο, έκανε ορισμένες συναντήσεις και περίμενε την ετυμηγορία του δικαστηρίου. 6 μήνες φυλάκιση σε Τζάγκερ και Φρέιζερ και ένα χρόνο στον Ρίτσαρντς. Οι δικαστές ήθελαν να δώσουν ένα μάθημα και να δημιουργήσουν αντι-παράδειγμα.

Το μάθημα το πήραν: η απόφαση σήκωσε τη γενική κατακραυγή. Έγινε θέμα και στη Βουλή. Και το πιο ωραίο: ο editor των υπερσυντηρητικών The Times Ουίλιαμ Ρις-Μογκ, δημοσεύει το «Πολλή φασαρία για το τίποτα», όπου κριτικάρει το δικαστήριο για την αυστηρότητα της απόφασης.

Κι έτσι, ο σαρκαστικός φιλόσοφος της ροκ πενιάς, μπορούσε να καγχάζει:

«The judge managed to turn me into some folk hero overnight. I’ve been playing up to it ever since»

Και να αρχίζει η δράση: σχεδόν αμέσως ιδρύεται η Εταιρία της Νοητικής Επίγνωσης (Society of Mental Awareness (SOMA)) και δημοσιεύει ολοσέλιδη επιστολή υπέρ της κάνναβης, με δυνατές υπογραφές. Διοργανώνει πορείες διαμαρτυρίας και καθιστικές διαμαρτυρίες σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του Λονδίνου, μπαίνει στο παιχνίδι κι ο πόλεμος του Βιετνάμ, όλοι είναι χαρούμενοι και ο Μικ, ο Κιθ κι άλλοι ετοιμάζουν τα μπαγκάζια τους για την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου