https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Μισός αιώνας: Το Καλοκαίρι του Έρωτα – Μεταπροεόρτια (5): "turn on, tune in, and drop out"


O Captain Αλ Χάμπαρντ ήταν ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Ναυπηγός μηχανικός με ειδίκευση στα τάνκερ, έγινε γνωστός από τις εφημερίδες κατά τη δεκαετία του 1920, αφού ισχυριζόταν ότι ανακάλυψε το αεικίνητο και έστειλε στον αγύριστο τον δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο. Αν κι αυτό αποδείχτηκε απάτη, το 1929 κατάφερε να πατεντάρει ένα ραδιενεργό μπουζί για μηχανές εσωτερικής καύσης Otto, μια διάταξη όπου ένα ηλεκτρόδιο εμπλουστισμένο με Πολώνιο 210 προκαλούσε ιονισμό στο καύσιμο και στον αέρα και βελτίωνε την καύση και την απόδοση της μηχανής. Αν και δεν ήταν πολύ τυχερός με την πατέντα του, ο Αλ ήξερε κι άλλα πράγματα να κάνει. Πελάτες του οι καναδικές Ειδικές Δυνάμεις, το υπουργείο Δικαισύνης των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Φορολογίας Καπνού, Αλκοόλ, Όπλων και Εκρηκτικών, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, και διάφοροι άλλοι τέτοιοι.




Διαβάζοντας σε ένα επιστημονικό περιοδικό για το LSD, έψαξε να βρεί τον Τίμοθι Λίρι στο Χάρβαρντ. Ο Τίμοθι, εν τω μεταξύ, είχε «ξεφύγει» κάπως στην έρευνά του, παραβιάζοντας πρωτόκολλα και μεθοδολογίες και είχε δημιοργήσει εχθρούς μέσα στο σεβαστό πανεπιστήμιο. Ο έμπειρος υπερκατάσκοπος δοκίμασε το LSD, έμεινε ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα, συμπάθησε τον Τίμοθι και τον συμβούλεψε να παίξει με την μπάλλα του κατεστημένου. Για την προμήθεια σε LSD θα φρόντιζε από δω και στο εξής εκείνος.

Αλλά ο Τίμοθι δεν τον άκουσε και συνέχισε την έρευνα με τις δικές του μεθόδους. Ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ο Ρίτσαρντ Άλπερτ, παραβίασε μια συμφωνία με τη διοίκηση του Χάρβατντ που απαγόρευε την προσφορά LSD σε προπτυχιακούς φοιτητές – επιτρεπόταν μόνο στους μεταπτυχιακούς. Το αξιοσέβαστο ίδρυμα δεν το άντεξε και ο Άλπερτ ήταν ο πρώτος καθηγητής κατά τον 20ο αιώνα που απολύθηκε από το Χάρβαρντ.

Ο Τίμοθι στήριξε τον συνεργάτη του και έστειλαν μια επιστολή παραίτησης στο Harvard Review, κατηγορώντας τη σχολή ως «εργαλείο του κατεστημένου, ένα εργαλείο εργολάβων της συνείδησης, ένα διανοητικό Υπουργείο Αμύνης».

Στούς επόμενους μήνες τη δουλειά την ανέλαβαν τα μίντια κι ο "Mr. LSD" ήταν γνωστός σ’ όλη τη χώρα.

Σνομπάροντας πλέον το ιατρικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο, ο σταρ Τίμοθι αποφάσισε να πει τα πράγματα στο κόσμο. Και μάλιστα στο νεαρό κόσμο. Φανταζόταν μια νέα «Σταυροφορία των παιδιών» προς τη Γη της Επαγγελίας, μέσα στον 20ο αιώνα και με αρχιερέα τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου