https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Μισός αιώνας: Το Καλοκαίρι του Έρωτα – Μεταπροεόρτια (7): Το αξίωμα των hippies διατυπώνεται: «Ή είσαι στο λεωφορείο ή δεν είσαι στο λεωφορείο»


Μέσα από τα happenings της La Honda γεννήθηκαν οι περίφημοι «Χαρούμενοι Τρολερς». Οι τρόλερς δεν χρειαζόταν να γυρνάν σε όλη τη χώρα ψάχνοντας να βρούν έναν curandero που θα τους έδινε κάποιο μαγικό βότανο. Με άφθονη ποσότητα LSD στη διάθεσή τους, μπορούσαν να τριπάρουν κάτω από τον καλιφορνέζικο ήλιο ακούγοντας Ντύλαν και Μπιτλς.





Αλλά το ταξίδι ασκεί μια περίεργη γοητεία, άσε που ήταν μια από τις βασικές μεταφορές της μποέμικης ζωής σχετικά με την πνευματική αποκάλυψη. Έτσι, οι «Χαρούμενοι Τρολερς» αγόρασαν ένα σχολικό λεωφορείο του 1939, το ανακαίνισαν, έβαλαν κρεβάτια, ψυγεία, ράφια και νιπτήρα, άνοιξαν μια τρύπα στην οροφή, τό έβαψαν κατά το γούστο τους και το ονόμασαν FURTHUR. Ο Κεν Κέισι κι οι 21 ακόλουθοί του, ήταν έτοιμοι για το πρώτο μηχανοκινούμενο ψυχεδελικό ταξίδι στην ανθρώπινη ιστορία. Ο υποτιθέμενος στόχος ήταν να γυρίσουν μια ταινία (το όλο χρονικό το αφηγείται ο Τομ Γούλφ στο "The Electric Kool-Aid Acid Test", το μανιφέστο της Νέας Δημοσιογραφίας.

Οδηγός του FURTHUR ήταν ο Νιλ Κάσαντι που μόλις είχε αποφυλακιστεί μετά από 2 χρόνια στη φυλακή λόγω κατοχής μαριχουάνας. Με ένα θρύλο της μπητνικ γενιάς στο τιμόνι, οι «Χαρούμενοι Τρολερς» μπορούσαν να ακολουθήσουν το μαγικό μονοπάτι που είχαν ακολουθήσει κι οι μπητνικς λίγα χρόνια πριν. Όπως έγραψε ο Άλεν Γκινσμπεργκ, «ο ίδιος Νιλ Κάσαντι που πήγε τον Κερουάκ στο Μεξικό με ένα προφητικό αυτοκίνητο μια δεκαετία πιο πριν, τώρα οδηγούσε το κοσμικό σχολικό λεωφορείο του Κέισι σαν ένα καφκικό τσίρκο που τριγυρνούσε στους δρόμους ενός έθνους που ξυπνούσε από τον λήθαργο»

Το πρώτο ταξίδι ήταν προς την Ν Υόρκη, όπου ο Κάσαντι είχε οργανώσει μια συνάντηση ανάμεσα στους «Χαρούμενους Τρόλερς» και στα μεγάλα αφεντικά του beat, Τζακ Κερουάκ και Αλεν Γκινσμπεργκ. Η συνάντηση ήταν αποτυχία. Ο Γκινσμπεργκ προσπάθησε να συννενοηθεί αλλά ο Κερουάκ έφυγε απογοητευμένος. Απ΄ ό,τι φάνηκε ήταν ζήτημα στιλ: ανατολική ακτή versus δυτική ακτή. Οι «Χαρούμενοι Τρολερς» είχαν γεννηθεί στην Καλιφόρνια, προέκυψαν από ένα τεράστιο πάρτι και κατέληξαν μαστουρωμένοι εποχούμενοι που τους θέλαν όλους στην παρέα και την ταινία, σε αντίθεση με τους εκλεκτικούς νεουρκέζους μπητνικς. Οι τελευταίοι έβλεπαν τις ψυχεδελικές ουσίες ως μέσο προς μια ανώτερη πνευματικότητα ενώ οι «Χαρούμενοι Τρολερς» ως μέσο για το αυθεντικό fun.

Και το απόλυτο παράδειγμα της προσπάθειας του Κέισι να τους συμπεριλάβει όλους, ήταν η επαφή της ομάδα του με μια από τις παλιότερες παράνομες ομάδες των ΗΠΑ:  το Σύλλογο Μοτοσυκλετιστών οι Άγγελοι της Κολάσεως

To συνοικέσιο το έκανε ο Χάντερ Τόμπσον , ο εισηγητής της gonzo δημοσιογραφίας, ενός υβριδίου δημοσιογραφίας/μυθιστορηματος. Ο Κεν ήπιε ένα καλό τσιγάρο με τους Άγγελους και τα βρήκαν: «Είμαστε στην ίδια δουλειά», τους είπε, «εσείς σπάτε κόκκαλα, εγώ σπάω κεφάλια». Και τους κάλεσε για ένα πάρτι στη La Honda.

Οι «Χαρούμενοι Τρόλερς» προμηθεύτηκαν άφθονες ποσότητες μπύρας και οξέος και έστησαν ένα μεγάλο πανό με το οποίο καλωσόριζαν τους Άγγελους. Το πάρτι, προτού αρχίσει καν, είχε γίνει ξακουστό. Όλοι οι ψαγμένοι από το Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ ήταν εκεί και περίμεναν. Μαζί μ΄αυτούς περίμεναν τους Άγγελους κι οι φοβισμένοι κάτοικοι του χωριού, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Λίγο πιο πέρα, στην είσοδο του χωριού, περίμεναν και 10 αστυνομικά οχήματα με πάνοπλους αστυνομικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου