https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Ένας αιώνας: Το Φθινόπωρο της Επανάστασης - Προέρτια (3): Πώς υπογράφει ένας επαναστάτης συγγραφέας (2);


Το ωραίο με το πλήρες όνομα με το οποίο είναι γνωστός ο Λένιν (Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν) είναι ότι είναι μια μεταθανάτια κατασκευή. Αν και όσο ζούσε είχε χρησιμοποιήσει μια ντουζίνα ψευδώνυμα, το Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν δεν το χρησιμοποίησε ποτέ. Στις 8000 σελίδες της 12άτομης έκδοσης «Vladimir Ilich Lenin: Biograficheskaia Khronika», όπου καταγράφεται οτιδήποτε είναι γνωστό για τον Λένιν, για κάθε μέρα της ζωής του (συνήθως έγραφε κάποιο άρθρο ή οργάνωνε μια εσωκομματική διαμαρτυρία ή έβγαζε λόγο), το όνομα του τίτλου δεν υπάρχει ούτε μια φορά.



Πώς λοιπόν να λέμε τον ήρωά μας; Βαφτίστηκε χριστιανός ως Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, αλλά με το που άρχισε να ανακατεύεται με κακές παρέες, γρήγορα κατάλαβε ότι έτσι δεν είχε προκοπή. Έτσι, το πρώτο σημαντικό του κείμενο («Τί είναι οι "φίλοι του λαού" και πως πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες;» (1893)) δημοσιεύεται χωρίς όνομα. Και σ' όλη τη δεκαετία του 1890 διαλέγει πολλά ψευδώνυμα με χαρακτηριστικότερα τα K. Tulin και Vladimir Ilin – αν και το τελευταίο δύσκολα κρύβει το πρόσωπο πίσω από την υπογραφή. Ακόμη και στη νόμιμη (για την περίοδο 1912-1914) «Πράβδα», έγραφε τα άρθρα του με ψευδώνυμο για να μη φέρει σε δύσκολη θέση την εφημερίδα.

Περιττό να σημειωθεί το πόσο δύσκολη γίνεται έτσι η επικοινωνία ενός συγγραφέα με το κοινό του - που ήταν (για να το ξαναπούμε) οι εργαζόμενες μάζες.

Αλλά ακόμη και μετά την επικράτησή του, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισαρίων, η υπογραφή του προβληματίζει: “Vl. Ulianov (Lenin)”.

Γιατί σε παρένθεση το Λένιν; Γιατί άλλοι μπολσεβίκοι που έφτασαν στην κορυφή απώθησαν τελείως το πατρικό τους όνομα (ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς δεν υπέγραψε ποτέ ως Τζουγκασβίλι); Μήπως ήθελε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του προσώπου (Βλαντιμίρ Ίλιτς) και του πολιτικού προγράμματος (Λένιν); Μήπως έχουμε δυο πρόσωπα για ήρωα; Τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιανοφ από τη μια και τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν από την άλλη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου