https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί η ποίηση έχει (ή δεν έχει) νόημα (31): Τα «Μέτρα Λιτότητας» και ο «Νόμος του Δακτύλου»


Αν και τα ποιητικά «Μέτρα Λιτότητας» έχουν ορισμένα ποιήματα που ανήκουν σε πρότερες εποχές και φόρμες - και άρα ιδέες, εικόνες, αισθήματα κτλ, - η συντριπτική τους πλειοψηφία (και σίγουρα πάνω από τα 2/3 – οπότε είμαστε σύμφωνοι μ’ αυτόν τον πανίσχυρο Κανόνα του Δακτύλου (Rule of Thumb)) είναι δημοσιευμένα (και πιθανότατα) γραμμένα, στα Χρόνια των Μνημονίων (Ι, ΙΙ, & ΙΙΙ)







Στην εικόνα αποτυπώνεται η εξέλιξη των εκδόσεων ποιητικών συλλογών από το 1997 και μέχρι σήμερα, τα χρόνια δηλαδή που η χώρα κι η ποίηση της προχωρούν, απελευθερωμένες από τις 3 προσωπικότητες που επηρέασαν την εκ μέρους των πρόσληψη των πραγμάτων (πολιτικών και ποιητικών –θεωρώντας ότι, κατά βάση, η ποίηση είναι πράξη): Τον Α Παπανδρέου, τον Ο Ελύτη και τη Α Βουγιουκλάκη.

Η ΟΔΝΠ, πιστή στις αρχές της (ένα υβρίδιο χυδαίου μαρξιστικού δαρβινισμού, παύλειας θεολογίας και άλλων αρχέγονων μορφοποιήσεων του χριστιανισμού), προσπάθησε πρώτα να δεί τον μετρήσιμο κόσμο και στη συνέχεια να παίξει και στον σπεκουλαδόρικο μη μετρήσιμο.

Έτσι, βλέπουμε ότι στα "Χρόνια του Εκσυγχρονισμού" οι ποιητικές συλλογές αυξανόταν με καλή μάλλον συσχέτιση με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας (παραλείπουμε τα δεδομένα γιατί είναι βαρετά, αλλά όποιος ενδιαφέρεται….εδώ είμαστε). Ακόμη καλύτερα τα πάει η παραγόμενη/δημοσιευμένη ποίηση στα "Χρόνια της Ανασυγκρότησης" – αγγίζοντας έναν άνευ προηγουμένου συντελεστή συσχέτισης με την ανάπτυξη της χώρας.

Η αυξητική πορεία της παραγόμενης ποίησης συνεχίζεται– χαλώντας τη συσχέτιση με την ανάπτυξη της χώρας – και στα πρώτα Χρόνια των Μνημονίων όπου είναι κυρίαρχος ο «Φορμαλισμός του Τζέφρι». Ο ρυθμός παραγωγής/δημοσίευσης χαλαρώνει κάπως με τον πιο αυστηρό «Φορμαλισμό της Πίτσας».  Για να ακολουθήσει ο ιδιαίτερα σουρεαλιστικός «Φορμαλισμός του Παιδιού-Αλεξίπτωτου», με την εφαρμογή του οποίου παρουσιάστηκε μια ελαφρά αύξηση στην παραγωγή κατά τα έτη 2015-16 και αναμένουμε τα αποτελέσματα για το 2017.

Πρόσκαιρο συμπέρασμα: Απ’ θάνατο των Α Παπανδρέου, Ο Ελύτη, Α Βουγιουκλάκη και μετά η παραγωγή αυξήθηκε κατά 160% περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου