https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (71): O εξωγήινος αναγνώστης – Δεύτερη επίσκεψη (10): Οι Άγνωστοι Μάστορες


Αν και η υποπερίοδος των «Αγνώστων Μαστόρων» επεκτείνεται μέχρι και σήμερα σύμφωνα με την περιοδολόγηση του Kjell Espmark, ο εξωγήινος αναγνώστης την περιόρισε έως και το 1985 αφού την επόμενη χρονιά ξεκινάει η υποπερίοδος της «Παγκόσμιας Λογοτεχνίας», η οποία και σηματοδοτείται με τη βράβευση του Ουόλε Σογίνκα.

H υποπερίοδος αρχίζει με τον Ισαάκ Σίνγκερ (1978) ενώ τη δεύτερη χρονιά της υποπεριόδου το βραβείο πάει στον δεύτερο ποιητή που είναι από τη χώρα που τον φιλοξενεί κατά την παραμονή του στον πλανήτη και είναι γνωστός ως ο «ποιητής του Αιγαίου» ή, πιο γενικά μιλώντας, ο «ποιητής του Φωτός και του Έρωτα».

Η υποπερίοδος είναι δημοκρατικότατα μοιρασμένη σε 8 χώρες, 6 ευρωπαϊκές, 1 βορειοαμερικανική και 1 νοτιοαμερικανική.





Ο Γάλλος Κλοντ Σιμόν (1985) κάνει το μεγαλύτερο σκορ




Δεύτερος έρχεται ο Σίνγκερ (1978), ενώ ο Μάρκες (1982), ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ (1983) κι ο Τσέσλαφ Μίλος (1980) συμπληρώνουν την 2η 3άδα της 8άδας των «Αγνώστων Μαστόρων». Την 3άδα των ουραγών συμπληρώνουν ο Ελίας Κανέτι (1981), ο Γιάροσλαβ Σάιφερτ (1984) κι ο Οδυσσέας Ελύτης (1978).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εξωγήινο αναγνώστη: η σύγκριση των 2 ποιητών της χώρας που τον φιλοξενεί στον πλανήτη Γη: Γ Σεφέρη (1963) vs. O Ελύτη (1979). Και είπε να επεκτείνει τη σύγκριση και να συμπεριλάβει και τον αβράβευτο Κ Καβάφη (αλήθεια, σε ποια χώρα θα χρεωνόταν ένα βραβείο Νόμπελ στον Καβάφη;) O Γ Σεφέρης, «ποιητής της προσωπικής αλήθειας» για πολλούς, προηγείται ελαφρά του ΚΠ Καβάφη, «ποιητή της ιστορίας» για πολλούς, ενώ ο Ο Ελύτης, «ποιητής του φωτός/έρωτα» για πολλούς, είναι πολύ πίσω με 4 φορές χαμηλότερο σκορ.


Κάποια επιπλέον, ποιοτικά, δεδομένα:

1.Ο κόσμος των Journals αγγλοαμερικανοκρατείται
2.Ο «ποιητής της προσωπικής αλήθειας» εργάστηκε ως υποπρόξενος/διευθύνων σύμβουλος και τα παρόμοια στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στο Λονδίνο και ήταν κολλητός του ΤΣ Έλιοτ
3.Ο «ποιητής της ιστορίας», βρέθηκε 9 ετών στο ΗΒ, σπούδασε σε αγγλικό σχολείο, διδάχτηκε για μητρική του γλώσσα την αγγλική, εργάστηκε στην ελεγχόμενη από τους Άγγλους Υπηρεσία Αρδεύσεων του αιγυπτιακού κράτους και ήταν σε κάθε περίπτωση σε στενή επαφή με την Αγγλία. 4.Ο «ποιητής του φωτός/έρωτα» είχε πιο πολλά νταραβέρια με τη Γαλλία και ήταν σουρεαλιστής, οπότε…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου