https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί η ποίηση έχει (ή δεν έχει) νόημα (21): επισκοπήσεις, ανασκοπήσεις και ανασκολοπίσεις


Τέτοιες μέρες, όλοι μας αρχίζουμε τις ετήσιες επισκοπήσεις, ανασκοπήσεις ή ανασκολοπίσεις – ο καθένας με τον τρόπο του και ανάλογα με το τί προτιμά. Έτσι, έχουμε τα γεγονότα, δηλαδή καταστάσεις που δεν μπορούν να διαψευστούν ή να αλλάξουν (εννοείται πως η ερμηνεία τους μπορεί) και τους «επισκοπηστές», τους «ανασκοπηστές» και τους «ανασκολοπιστές».





Επισκοπηστές
Το λεξικό μας πληροφορεί ότι επισκόπηση είναι η συνολική εξέταση ή η συνοπτική έκθεση και γενικά η επόπτευση κάποιας διεργασίας εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η διεργασία μπορεί να αφορά (σε) οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Βαστάει από το επισκοπώ (επί+σκοπώ)=φρουρώ, επιβλέπω, επιτηρώ – θυμηθείτε και το: Οπλίσατε - επί σκοπόν: Πυρ! Από δω έχουμε και τον επίσκοπο, τον κληρικό που φέρει τον υψηλότερο βαθμό τής ιεροσύνης και το επισκοπάτο που εκτός αππό την περιφέρεια που υπάγεται στη δικαιοδοσία ενός επισκόπου, μπορεί να σημαίνει και τις σεξουαλικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε επισκοπές.

Ανασκοπηστές
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αναδρομή στο παρελθόντα (συγκεκριμένο) χρόνο μιας διεργασίας, την ανακεφαλαίωση της αλλά όχι απαραίτητα και την επανεκτίμηση της. Βαστάει από το ανασκοπώ (ανά+σκοπώ)= παρατηρώ προσεκτικά . Ανάσκοπος κληρικός δεν βρέθηκε στο λεξικό ούτε και ανασκοπάτο.

Ανασκολοπιστές
Η μόνη λέξη από τις τρεις που ο –ιστής γράφεται με γιώτα – ακολουθώντας τη γραμματική της ελληνικής γλώσσας για το επίθημα που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό αφηρημένων αρσενικών ουσιαστικών παράγωγων από ουσιαστικά ή ουσιαστικοποιημένα επίθετα. Κατά το λεξικό βαστάει από το ανασκολοπίζω (ανα+σκολοπίζω < σκόλοψ =κάθε τι μυτερό, σφήνα, παλούκι , πάσσαλος). Ο ανασκολοπισμός είναι γνωστός στο πανελλήνιο από τον θάνατο του Αθανασίου Διάκου, είναι από πιο άγριους και μαρτυρικούς τρόπους εκτέλεσης και, κατά συνέπεια, είναι λίγο δύσκολο ο μάρτυρας να απαγγέλει στιχάκια τύπου «για δες καιρό που διάλεξε…». Εδώ υπάρχει ο ανασκολοπιστής ενώ για κάτι σε –άτο δεν μπορεί να γίνει εύκολα λόγος. Η πιο κυριλέ λέξη-συνώνυμο είναι ο διεμβολισμός που βαστάει από το διεμβολίζω=τρυπώ με έμβολο αλλα και διεισδύω κάπου από τα πλάγια, πλήττω κάποιον με πλάγιο τρόπο ή μέσω τρίτου και εισχωρώ σε χώρο επιρροής τρίτων.

Και μιας και διαβάζουμε το Γενναίο Ψεύδος του Απόστολου του Συναμφοτερισμού και αναπόφευκτα μπλέκουμε και την Πολιτεία του Πλάτωνα με το "επιθυμητικόν" της, το "θυμοειδές" και το "λογιστικόν" της και, κατ’ αντιστοιχία, με τους "δημιουργούς", τους "φύλακες-επίκουρους" και τους "φύλακες-άρχοντες" (οι ποιητές, ως γνωστό, έχουν πάρει τον πούλο) αναρωτιόμαστε για περαιτέρω αντιστοιχίσεις.

Έτσι, ξεκινώντας την ανασκολόπισή της, η ομάδα ΟΔΝΠ, βρίσκει ως πιο ενδιαφέρον κείμενο του γέρου χρόνου που φεύγει το ραπόρτο του Economist ‘’Learning and earning- Lifelong learning is becoming an economic imperative’’, που επαναλαμβάνει, στα πλαίσια του ιστορικού παρόντος και του άγνωστου μέλλοντος, το πασίγνωστο: the reality seems to be more complex  και εισάγει το λιγότερο γνωστό Skilled and unskilled workers alike are in trouble

Ιδιαίτερα είναι και τα 10 ποιήματα του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου