https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί η ποίηση έχει (ή δεν έχει) νόημα (20): Σενάρια για την τούρκικη ποίηση, δηλ., σενάρια για την ελληνική ποίηση, δηλ., σενάρια για την ευρωπαϊκή ποίηση, δηλ, σενάρια για τη ρώσικη ποίηση και τα λοιπά


Το καλό είναι ότι είναι πιο πολλοί αυτοί που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ελλάδας. Αυτό, τουλάχιστον προκύπτει από την γκλουγκλοσύγκριση των φράσεων the future of Greece vs the future of Turkey, όπου τα αποτελέσματα είναι 289 εκατομμύρια vs 279 εκατομμύρια (χωρίς εισαγωγικά η φράση) και 389000 vs 416.000 (με εισαγωγικά που βρίσκει φράση ακριβώς) – στη δεύτερη περίπτωση η Τουρκία προηγείται κατά 27000, αλλά μια απλή αναγωγή στον πληθυσμό κάθε χώρας δείχνει ότι το ενδιαφέρον του διαδικτύου για εμάς είναι μεγαλύτερο.




Πάντως, το μέλλον και των δυο χωρών είναι, για διαφορετικούς λόγους, αβέβαιο.

Το δικό μας, όλοι το γνωρίζουμε, δεν προδιαγράφεται και το καλύτερο (όλες οι προβλέψεις μιλάνε για έναν πληθυσμό όπου το 1/3 θα είναι πάνω από 65 ετών, επομένως ο καθένας μπορεί να κάνει τις σκέψεις του). Όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε, και ανεξάρτητα από το πόσο μας αρέσει ή όχι, ο μόνος πρακτικά τρόπος για να αναστραφεί το φαινόμενο ως τον χρονικό ορίζοντα του 2050 είναι να κάνουν την πολύτεκνη (με 3 και πάνω παιδιά) οικονομικά συμφέρουσα. Τρόποι υπάρχουν αλλά αναπόφευκτα θα θίξουν ευαίσθητες περιοχές της ελλληνικής μετα-«νεωτερικής» αστικής (;) κουλτούρας.

Για την Τουρκία που έχει άλλου είδους πιέσεις, πέρα από τη δήλωση του Θαπατέρο (Το μέλλον του Κόσμου εξαρτάται από την Τουρκία), μερικά από τα σενάρια που διαβάσαμε είναι τα εξής 4 (για λεπτομέρειες για τα σενάρια και τους σεναριογράφους βλ εδώ):


1.Η καταλυτική επίδραση της Θεάς Αφροδίτης: όπου η Κύπρος με την απρόσμενη βοήθεια της Θεάς Αφροδίτης, από εμπόδιο γίνεται το εργαλείο προσέγγισης ΕΕ και Τουρκίας μετά από μια λύση του Κυπριακού

2.Η Ημέρα της Κρίσεως: όπου ο εθνικισμός θριαμβεύει στην Ευρασία, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας περνούν μεγάλη κρίση κι η Τουρκία μετά από μαζική μετανάστευση εξειδικευμένων επαγγελματιών/επιστημόνων τα τακιμιάζει με τη Ρωσία.

3.H Πικρή Απομόνωση: Η ακροδεξιά ανεβαίνει σημαντικά στην Ευρώπη, η Τουρκία μπλέκεται πιο άμεσα στη φάση της Συρίας και του Ιράκ ενώ ανάβουν συγκρούσεις με τους Κούρδους. Η Τουρκία απομονώνεται από ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

4.Η Post-Brexit ΜετάΕΕ: όπου η ΕΕ ψιλοδιαλύεται μετα από το Post-Brexit και μετεξελίσσεται σε μια οντότητα με χαλαρούς και διαφορετικούς δεσμούς. Στο σενάριο αυτό η Τουρκία «ενσωματώνεται» στην ΜετάΕΕ με τους δικούς της χαλαρούς δεσμούς.


Εσείς πιο προτιμάτε; Σε κάθε περίπτωση, και τα 4 σενάρια έχουν την ποίησή τους



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου