https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (69): O εξωγήινος αναγνώστης – Δεύτερη επίσκεψη (9): Avant-garde



Ό εξωγήινος αναγνώστης είδε πως η Ακαδημία άρχισε να ξαναδίνει τα βραβεία πριν ακόμη τελειώσει ο πόλεμος (1944). Κερδισμένος μέσα στον πόλεμο, κι ενώ η χώρα του ήταν ακόμα σκλαβωμένη από τους Γερμανούς, ο δανός ποιητής Γιοχάνες Βίλχελμ Γένσεν. Γιατί;

«Για την σπάνια δύναμη και τη γονιμότητα της ποιητικής του φαντασίας, την οποία συνδυάζει με ευρύτερα πνευματικά ενδιαφέροντα και ένα τολμηρό και ιδιαίτερα δημιουργικό ύφος»

Ποιήτρια και η νικήτρια της επόμενης χρονιάς, η χιλιανή Γκαμπριέλα Μιστράλ, ενώ η υποπερίοδος των «Πρωτοπόρων» αρχίζει με την βράβευση του δημιουργού του Ντέμιαν, του Λύκου της Στέπας, του Γιόζεφ Κνεχτ, του Σιντάρτα κι άλλων ωραίων τύπων. Τα αποτελέσματα για τους 34 συγγραφείς της υποπεριόδου των «Πρωτοπόρων» + Γιοχάνες Βίλχελμ Γένσεν + Γκαμπριέλα Μιστράλ (οι οποίοι δε κατατάσσονται σε κάποια υποπερίοδο):




Όπου είναι ξεκάθαρη η επικράτηση των νικητών του πολέμου: ενός αμερικανού που έγινε άγγλος ψάχνοντας να βρεί μια μη έρημη χώρα, δυο 110% άγγλων, έναν αμερικανού επίσης 110%, ενός γάλλου που, συνεπής προς τις ιδέες του, αρνήθηκε το βραβείο δηλώνοντας ότι «ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέπει τον εαυτό του να γίνεται θεσμός» (άλλο αν η ζωή τον έκανε κι αυτόν θεσμό, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν προσπάθησε να το αποτρέψει ή όχι)), και ενός ιρλανδού που θα ήθελε να είναι γάλλος.
Στη δεύτερη ομάδα και στην 9η γενική θέση είναι κι ο συμπαθής στον εξωγήινο δημιουργός του Λύκου της Στέπας, ενώ στην τρίτη ομάδα είναι ένας ποιητής που είναι από τη χώρα που τον φιλοξενεί κατά την παραμονή του στον πλανήτη και είναι γνωστός ως «ο ποιητής των αδειανών πουκάμισων».
Όσο για τα γήινα έθνη:





Η και πριν τον πόλεμο προπορευόμενη Γαλλία συνεχίζει να ηγείται της κούρσας αφήνοντας τη δεύτερη πριν τον πόλεμο μισητή Γερμανία αρκετά πίσω (με ένα μόνο βραβείο σε 33 χρόνια και ενώ είχε 5 πριν τον πόλεμο). Οι ΗΠΑ υπερδιπλασίασαν τα βραβεία τους (3 πριν τον πόλεμο, 7 μετά), το ίδιο και το ΗΒ (2 πριν, 5 μετά) ενώ την Σουηδία είπε ο εξωγήινος να μην παίρνει υπόψη του. Εντυπωσιακή εμφάνιση κάνει και το πρώτο κράτος στην ιστορία του πλανήτη Γη που ισχυριζόταν όχι έχει το ίδιο σύστημα με αυτό του δικού του πλανήτη: έχει 3 νικητές αλλά τους 2 απ’ αυτούς να μην πολυσυμπαθούν το εξωγήινο σύστημα. Κι όπως είδαμε πιο πάνω, μαζί με την πρώτη εμφάνιση του έθνους που για δεκάδες εκατοντάδων χρόνια δεν είχε κράτος, κάνει την πρώτη εμφάνιση και το έθνος των «αδειανών πουκάμισων».

Την αναλογία ανδρών/γυναικών, ο εξωγήινος σταμάτησε να την ψάχνει γιατί δεν μπορούσε να αποφασίσει αν είναι για τα γέλια ή για τα κλάματα.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου