https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Γιατί η ποίηση έχει (ή δεν έχει) νόημα (16) – 7ο Διάλειμμα για αναζήτηση της «Χαμένης Γενιάς» - Αποσπάσματα Μη Ποιητικού Λόγου


Στην προσπάθεια της να κατανοήσει το Πρόβλημα της Σύγχρονης Ελληνικής Ταυτότητας, η Ομάδα Διερεύνησης του Νοήματος της Ποίησης (ΟΔΝΠ) είπε να κοιτάξει και τα ‘data’. Έτσι με βάση την τελευταία εργασία (08/2017) του Berlin Institute for Population and Development ‘Europe Demographic Future’:


Σε χώρες όπως η Πορτογαλία κι η Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία κι η Γαλλία, έχει μεγαλώσει μια γενιά που ήδη χαρακτηρίζεται/περιγράφεται ως ‘Χαμένη’». Στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Νότια Ιταλία, η ανεργία των νέων παραμένει κοντά στο 50%. Μεγάλο μέρος της νεολαίας και της νεαρότερης μερίδας της ενήλικης πληθυσμιακής ομάδας είναι χωρίς εργασία ή/και δεν λαμβάνει εκπαίδευση:





Για αυτούς τους NEETs (not in education, employment, training) - στα ελληνικά μπορούμε να τους πούμε ΜΕΕΕ (μη εκπαιδευμένοι, εργαζόμενοι, εκπαιδευόμενοι) η οικονομική κρίση μπορεί να έχει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, οδυνηρές συνέπειες. Όχι μόνο οικονομικές. Η γονιμότητα στη Νότια Ευρώπη έχει πιάσει ιστορικό χαμηλό, με λιγότερο γόνιμη χώρα την Πορτογαλία (1,31 γενννήσεις / γυναίκα) και ακολουθούμε εμείς κι η Ισπανία με 1,33 γ/γ. Στην Ελλάδα και την Ισπανία οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά, συνήθως προς τη Γερμανία. Οι μετανάστες έχουν συμβάλλει σε κάποιο βαθμό στην διατήρηση του γενικού δείκτη γονιμότητας. Με αυτούς τους ρυθμούς πάμε για 8 εκατομμύρια πληθυσμό το 2050 και, κατά συνέπεια, ακόμη μικρότερο κοινό για την ποίηση:



Σε σχέση με το ΑΕΠ του 2000, η Ελλάδα η μόνη χώρα με χαμηλότερο το 2016:





Κατά μέσο όρο, για κάθε 100 ανθρώπους στην εργάσιμη ηλικία (20-64 ετών) αντιστοιχούν 32 άνθρωποι 65 ετών και πάνω. Σε μια γερασμένη γενικά ήπειρο, η Ελλάδα είναι από τις πιο «γερασμένες» χώρες με περίπου 38 65άρηδες/άρες και άνω ανά 100 ανθρώπους 20-64 ετών:




Η διαίρεση σε Δύση – Ανατολή είναι χειροπιαστή και μετρήσιμη σε ευρώ κατά κεφαλή:




Όπως κι ο δείκτης Gini που μετράει την κατανομή εισοδήματος (0=απόλυτη ισότητα εισοδημάτων, 1= απόλυτη ανισότητα), όπου είμαστε στην 7η από τέλος θέση



Συμπέρασμα: ............... (συμπληρώνετε κατά βούληση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου