https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Τα δισεκατομμύρια, τα εκατομμύρια, οι χιλιάδες προβολές και το μοναχικό πλήθος


«Το μοναχικό πλήθος» ήταν ένα βιβλίο του 1950 που αμφισβήτησε τις αξίες της καταναλωτικής κοινωνίας, από τα πρώτα. Παρόλα αυτά, η εν λόγω κοινωνία φαίνεται να ζει κα να βασιλεύει. Και αν πιστέψουμε τους θεωρητικούς της Φρανκφούρτης (βλ, λ.χ., Η Διαλεκτική του Διαφωτισμού), η pop music είναι το πιο ύπουλο και αποτελεσματικό εργαλείο πλύσης εγκεφάλου, αποβλακοποίησης, αναισθητοποίησης και τα παρόμοια του πληθυσμού.


Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, σε ένα κόσμο κάπως διαφορετικό από την εποχή που αυτές διατυπώθηκαν, είπαμε, εκτός από τους παλιούς και γνωστούς δισεκατομμυριούχους,  να δούμε και κάποιους άλλους. Με δεδομένο ότι στην εποχή αυτή το προσωπικό ψηφιακό αποτύπωμα σχεδόν του καθενός, από τον Πρόεδρο Ντόμχναλ και τον ΓΓ Ουν ως τον πιο ασήμαντο netizen, καθορίζεται από τον αριθμό των likes, των views, των followers κλπ, είπαμε να δούμε λίγο την “utube views” κατάσταση στην pop music.


Για τους δισεκατομμυριούχους των προβολών είχε ένα σχετικό κομμάτι το Rolling Stone στο όποιο και βασίστηκα (και ένα σχετικό cross check έδειξε ότι κάπως έτσι είναι η κατάσταση – αν και δεν μπόρεσα να επαληθεύσω και τους 25 δις/ούχους προβολούχους του RS αλλά μόνο τους 24). Τέσπα, η 25άδα (βάζοντας 25o τον DJ Khaled - I'm the One που έχει 963 εκατομ views):




Η αγγλική κατά τα αναμενόμενα κυριαρχεί: 82% των τραγουδιών, αφήνοντας ένα 13% στην ισπανική και ένα 5% στην κορεατική (με την ανεκδιήγητη μαλακία PSY - GANGNAM STYLE) .

8 γυναίκες με 9 τραγούδια στα 25 (η Katy Perry έχει 2), ενώ ο Justin Bieber με 3 τραγούδια και 6,61 δις views είναι κυρίαρχος της 25άδας αν κι ο Luis Fonsi με το πιο "αλήτικο"  Despacito έχει 4,9 δις views. Κυρίαρχοι κι οι  σόλο καλλιτέχνες αφού στην 25αδα εμφανίζονται μόνο 4 γκρουπ

Οι 25 παρολίγο δις/ούχοι προβολούχοι είναι οι εξής:



Στην 25άδα αυτοί μιλάνε μόνο την αγγλική ενώ ένα τραγούδι έχει τίτλο "Bon Appétit" (Katy Perry). Κι εδώ οι γυναίκες λιγότερες (9/25), ενώ τα γκρουπ τα πάνε κάπως καλύτερα (7/25).


Για να έχω μια σύγκριση είδα και το τι πετυχαίνουν τα 25 πρωτα τραγούδια από τα 500 Greatest Songs of All Time του Rolling Stone (το φοβερό αυτό περιοδικό, έχει για καλύτερο τραγούδι έβερ το «Like a Rolling Stone» και δεύτερο το «(I Can't Get No) Satisfaction» των The Rolling Stones - κάτι που σε κάνει να περιμένεις για τρίτο τραγούδι στη λίστα κάτι σε «τον παίζω με την πάρτη μου» αλλά ευτυχώς έρχεται το Imagine):



Κυρίαρχο εδώ το Smells Like Teen Spirit των Nirvana (Νο 9 όλων των εποχών για το RS), ενώ το Blowin in The Wind (τα πάει καλυτερα από το like a rolling stone πετυχαίνοντας υπερδιπλάσια views). Από αριθμό τραγουδιών στην 25άδα, σκίζουν οι Beatles με 5 τραγούδια. Και τα συγκροτήματα εδώ είναι περισσότερα από τους σόλο (16/25) αλλά από γυναίκες…πέτρες: μόνο η Αρίθα και οι Ronettes (που ευτυχώς είναι 3 κορίτσια).


Τέλος, είπα να δω τι κάνουν και τα «δικά» μου τραγούδια. ‘Η, ορθότερα, ποιο ήταν το τραγούδι με τα περισσότερα views των καλλιτεχνών από την προσωπική μου 25άδα δίσκων πυρηνικού καταφυγίου:




Κανένα από τα τραγούδια με τα περισσότερα views των δικών μου δεν ήταν στα αγαπημένα μου αλλά ούτε αυτό με εκπλήσσει. Στη δική μου 25άδα, κυρίαρχοι είναι οι Pink Floyd, ακολουθούμενοι από τους Rolling Stones και τους Doors ενώ τελευταίος έρχεται ο Πετράκης ο Χάμιλ. Ο οποίος όμως εμφανίζεται και με τους VWGG. Tα γκρουπ θριαμβεύουν έναντι των σόλο (15 γκρουπ, 9 σόλο και ένα υβρίδιο: Nick Cave & The Bad Seeds). Στις γυναίκες τα πάω πιο χάλια κι από το rolling stone με μόνη την Πάτι Σμιθ.

Τέλος, οι δισεκατομμυριούχοι είναι η πιο «δημοκρατική» λίστα: το κλάσμα τραγούδι με περισσότερα views/ τραγούδι με λιγότερα views είναι μόλις 4. Στη λίστα των παραλίγο δισεκατομμυριούχων είναι περίπου 7, στην rolling stone λίστα σχεδόν 550 και στη δική μου λίγο πιο πάνω από 1530.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου