https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (80): Extraterrestrial Popularism in Fiction


Η 11άδα των popular μυθιστορημάτων συμφωνεί ελάχιστα με την 11άδα του εξωγήινου αναγνώστη – μόνο ο Μεγάλος Γκάτσμπι (ΜΓ) υπάρχει και στις δυο. Αν και οι δυο δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν δεν μπορούν αν συγκριθούν άμεσα, προσπάθησα να τους εξομαλύνω ολίγον τί και να δοκιμάσω μια σύγκριση:




Είναι ξεκάθαρο ότι η popular 11άδα (pop11) είναι αγγλοαμερικανική (με μια ελαφριά νότα Αφγανιστάν), ενώ η εξωγήινη 11άδα (et11) έχει έναν Ισπανό, 2 Ρώσους, έναν Ρωσοαμερικανό και έναν Γάλλο.

Η pop11 διανύει ένα χρονικό διάστημα 2 αιώνων, ενώ η et11 ξεκινάει από την αρχή με τον Δον και σταματάει 3,5 αιώνες μετά, στις τσαχπινιές της Λολίτας. Στην pop11 υπάρχουν 4 γυναίκες συγγραφείς ενώ στην et11 μόλις και μετά βίας βρίσκεις μια σε Ανεμοδαρμένα Ύψη. Παρόλα αυτά, 3 μυθιστορήματα της et11 αναφέρονται ονομαστικά σε γυναίκες, ενώ και στον κυρίαρχο ΜΓ πολλές φορές αυτές είναι που κάνουν το κουμάντο – όπως επίσης και στον Οδυσσέα.

Αν και στην αριθμητική συνολική βαθμολόγηση ο Χάρι Πότερ (ΧΠ) ξεπερνά κατά τι τον ΜΓ, η παρουσία του δεύτερου και στις δυο 11άδες τον κάνει κυρίαρχο του όλου του παιχνιδιού. Έτσι μπορούμε να τον βάλουμε προπονητή της μεικτής Popular Εξωγήινης Μυθοπλαστικής 11άδας.

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ (ΦΣΦ) ως προπονητής της Popular Εξωγήινης Μυθοπλαστικής 11άδας, είναι ότι πριν την τελική επιλογή, θα πρέπει να συμπληρώσει την κενή θέση της et11. Έτσι, ώστε να έχει να επιλέξει από δυο ολοκληρωμένες 11άδες.


Οι 3 αλλαγές που έχει στη διάθεσή του έχουν σχεδόν ίδιο σκορ: Ο Νοστρόμο (1904), Στέφανος Δαίδαλος (1914-15) και η Ελισάβετ Μπένετ (1815). Η pop11 υπερέχει στο ωραίο φύλλο όσο έχει να κάνει με τους δημιουργούς και έτσι η δημιουργός της δίδας Μπένετ θα μπορούσε να ισορροπήσει λίγο τα πράγματα. Αλλά, από την άλλη, η πρόσθεση των 5 δεσποινίδων της οικογένειας Μπένετ στο ήδη αρκετά γυναικείο μυθοπλαστικό μείγμα της et11, ίσως να παραφούσκωνε την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν προβληματίστηκε και πολύ, αν κι ο θαυμασμός του για τον ιδιοφυή Τζόις ήταν μεγάλος - σύμφωνα με τους βιογράφους, στην πρώτη (και μοναδική;) συνάντηση τους, ο ΦΣΦ «φίλησε το χέρι του και είπε: ‘Κύριε, πώς είναι να είναι κανείς διάνοια; Kύριε, είμαι τόσο ενθουσιασμένος που σας γνωρίζω που θα μπορούσα να κλάψω’». Η απάντηση του Τζόις: “That young man must be mad. I’m afraid he’ll do himself an injury some day.”

Παρόλο το παρ’ ολίγον κλάμα, ο ΦΣΦ διάλεξε την διδα Μπένετ. Θα είχε ενδιαφέρον, να δεί τις πέντε αδερφές Μπένετ να επισκέπτονται το Δυτικό και το Ανατολικό Αυγό. Κι όσο και να γκρίνιαζε η Ζέλντα, δεν θα έλεγε όχι σε ένα πιθανό 3some με την Ελισάβετ. Και έτσι, μετά τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, την et11 συμπληρώνει η Περηφάνεια και Προκατάληψη.

Και τώρα το μεγάλο πρόβλημα του ΦΣΦ: η μεικτή Popular Εξωγήινη Μυθοπλαστική 11άδα.  Το πρώτο που έκανε ήταν να δει την πιθανή 11άδα με βάση τους δείκτες:




Η ομάδα, εκ των πραγμάτων, έχει αγγλοαμερικανική ραχοκοκκαλιά αν και μπορεσαν να εισχωρήσουν ένας Ισπανός και 2 Ρώσοι, ενώ η μαύρη φυλή εκπροσωπείται μόνο από τον Αόρατο Άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου