https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (79): Popularism in physics & lit crit ή Η αστροφυσική για βιαστικούς, η δημοφιλία της λογοτεχνικής κριτικής και η Λολίτα ψάχνοντας για ένα δικό της δωμάτιο στην Τεχεράνη (2)


7. Φυσική


Στη Φυσική, Bill Bryson (κι εδώ όπως κι αλλού βγαίνει πρώτος), Stephen Hawking και Carl Sagan είναι γνωστοί σταρ και συγκεντρώνουν με τα 3 βιβλία τους σχεδόν το 60% του συνολικού σκορ.
Τα βιβλία πάνω στη Φυσική, διανύουν ένα χρονικό διάστημα 37 χρόνων (1980= QED: The Strange Theory of Light and Matter έως 2017= Astrophysics for People in a Hurry).Από τα υπόλοιπα 9, 2 είναι του 20ου αιώνα και τα 7 του 21ου αιών, ενώ γυναίκα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

8. Λογοτεχνική κριτική, δοκίμιο και θεωρία




Σε αντίθεση με την ανδροκρατούμενη Φυσική, εδώ τα 2 πρώτα βιβλία είναι «γυναικεία» και συγκεντρώνουν το 65% σχεδόν του συνολικού σκορ.

Τα popular βιβλία λογοτεχνικής κριτικής, δοκιμίου και θεωρίας διανύουν ένα χρονικό διάστημα 25 αιώνων (335 πΧ=Ποιητική έως 2008=How Fiction Works). Από τα υπόλοιπα 9, 7 είναι του 20ου αιώνα και 2 του 21ου αιώνα.

Πάντως, πέρα από την κυριαρχία των γυναικών στο επίπεδο των αριθμητικών αποτελεσμάτων, η συχνότητα είναι  σχετικά πενιχρή αφού πέρα από τη Β Γουλφ και την Αζάρ Ναφίζι, μόνο μια ακόμη γυναίκα (Φρανσίν Προζ) συμπληρώνει την 11άδα.


Εννοείται ότι η Αζάρ Ναφίζι και το «Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη» κερδίζει το δικό μας μετάλλιο. Ένα λογοτεχνικό δοκίμιο πάνω στις συναντήσεις  7 φοιτητριών, τα πρωινά κάθε Πέμπτης του 1995, στο διαμέρισμα της Ναφίζι στην Τεχεράνη. Όπου τα κορίτσια συζητούσαν για την «Περηφάνεια και Προκατάληψη», «τον Μεγάλο Γκάτσμπι», την «Ντέιζυ Μίλλερ». Αλλά η μεγάλη τους αγάπη (και πρότυπο, να υποθέσω;) ήταν η «Λολίτα».

Τρίζουν άραγε τα κόκκαλα του Χομεϊνί;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου