https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Μισός αιώνας: Το Καλοκαίρι του Έρωτα – Προεόρτια (6)


Ο Άλντους Χάξλεϋ βαστούσε από γερή οικογένεια.Πατριάρχης της, το περίφημο Μπουλντόγκ του Δαρβίνου. Πατέρας ο συγγραφέας Λεονάρδος και μεγάλος αδερφός ο ευγονιστής βιολόγος Ιουλιανός,, πρώτος διευθυντής της UNESCO, ενώ ο μικρότερος ετεροθαλής αδερφός Ανδρέας ήταν φυσιολόγος (βραβειο Nobel Ιατρικής, 1963)

Το 1932 ο Άλντους δημοσίευσε το πασίγνωστο «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο» όπου μας αφηγείτο το δυστοπικό όραμά του για μια ολοκληρωτική κοινωνία όπου οι Ελεγκτές του Κόσμου έχουν με χημικό τρόπο υποβάλλει στους πολίτες τη λατρεία της καταναγκαστικής εργασίας. Πάντως, ο συγγραφέας, αν και διαπραγματευόταν το ερώτημα της ανθρώπινης ελευθερίας σε συνθήκες φαρμακολογικής επίθεσης, την ίδια στιγμή αναγνώριζε τη δυνατότητα ορισμένων ουσιών και ειδικότερα των παραισθησιογόνων να προκαλέσουν ριζικές αλλαγές στη συνείδηση, αλλαγές οι οποίες μπορούσαν να είναι πολύ θετικές. Κι όταν, 20 χρόνια αργότερα, διάβασε το ραπόρτο του Dr. Osmond, αποφάσισε να γίνει πειραματόζωο.

Και ήταν το τέλειο πειραματόζωο. Με πολυδιάστατη παιδεία και επιστημονική εμβάθυνση σε πολλά διαφορετικά πεδία, προσέγγιζε την απόλυτη Διανοητική Εποπτεία που ονειρευόταν αλλά απέκλειε ο Κάντιος. Κι αν η  ουσία μπορούσε να τσακίσει τη συνείδησή του δεν μπορούσε να του βουλώσει το στόμα. Και απ΄ό,τι λένε, ήταν από τους εξαιρετικότερους ρήτορες που περπάτησαν τον πλανήτη και ελάλησαν επί αυτού.

Έτσι, το Μάη του 1953, ο Άλντους Χάξλεϋ άραξε στο καναπέ του σπιτιού στούς Hollywood Hills κι ήπιε μεσκαλίνη υπό την καθοδήγηση/επίβλεξη του Dr. Osmond και: «ήταν, χωρίς 2η κουβέντα, η πιο ιδιαίτερη και πιο σημαντική εμπειρία της ζωής μου. Ήταν το Όραμα της Ευδαιμονίας. Και το πιο σημαντικό είναι πώς δια της εμπειρίας αυτής ετέθησαν πολλά καινούργια φιλοσοφικά ερωτήματα, στην πράξη επανετέθησαν όλα τα ερωτήματα πάνω στην αισθητική, στη θρησκεία, στη θεωρία της γνώσης».

Και επειδή εκτός από καλός ομιλητής ο Άλντους ήταν και καλός συγγραφέας, κάθισε κι έγραψε τις εμπειρίες του (ή, ό,τι θυμόταν, τουλάχιστον) και έδωσε στην ανθρωπότητα τις Πύλες της Πρόσληψης. οι οποίες με τη σειρά τους δώσανε στην ανθρωπότητα το 2ο καλύτερο συγκρότημα που περπάτησε στον πλανήτη και έπαιξε ροκ επί αυτού.

Στο βιβλίο αυτό ο Άλντους κάνει μια κανονική διακήρυξη υπέρ των παραισθησιογόνων ουσιών και ανάβει φωτιές σε κύκλους λογοτεχνών και σε κύκλους αναγνωστών που δεν είχαν ακούσει ποτέ για τις Ουσίες του Θεού. Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, έγινε της πουτάνας...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου