https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Αισιόδοξοι vs. Απαισιόδοξοι: το αιώνιο ματς: 21ος αιώνας (3)

Πριν προχωρήσουμε με τον βοηθό προπονητή της ομάδας των Απαισιόδοξων (κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα), καλό είναι θα δούμε το γενικότερο πλαίσιο.



Το πρώτο που βλέπουμε συγκρίνοντας τις προβλέψεις/εκτιμήσεις/προφητείες προ Κορώνα (πΚ) και μετά Κορώνα (μΚ) είναι ότι ο ιός αυτός (της φύσης, του εργαστηρίου ή του Θεού) αυτό που έκανε είναι να επιτείνει την ήδη ρευστή (δομικά) πραγματικότητα (οι ΥγροίΚαιροί του Μπάουμαν). 

Έτσι, αν δούμε το τελευταίοραπόρτο του National Intelligence Council (NIC) (του καλύτερου μελλοντολόγου της πιάτσας - στο προηγούμενο ραπόρτο της (Global Trends 2035:Paradox of Progress), η υπηρεσία αυτή των ΗΠΑ (2017) είχε προβλέψει παγκόσμια πανδημία για το 2023, η οποία  θα μείωνε δραματικά την παγκόσμια κινητικότητα και, κατά συνέπεια, το εμπόριο και την παραγωγικότητα. Και είναι επόμενο, με τέτοια επιτυχία, να γίνεται ουρά στο μαγαζί του NIC αφού όλοι θέλουν να τους πεί το φλυτζάνι.

Τι μας λέει το NIC:

To πιο σίγουρο πράγμα στα επόμενα 20 χρόνια θα είναι οι σημαντικές δημογραφικές μετατοπίσεις, καθώς ο ρυθμός αύξησης του γήινου πληθυσμού μειώνεται και ο κόσμος γερνάει ταχύτατα (εδώ είμαστε μέσα στους παγκόσμιους πρωταθλητές).

Η ανθρώπινη ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω Κορώνα, πιθανής ύφεσης, γερασμένων πληθυσμών, συγκρούσεων και κλίματος.

Οι εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πιο έντονες, ειδικά κατά τη δεκαετία του 2030. Ακραίες καταιγίδες, ανομβρίες/ξηρασίες, πλημμύρες, υψηλότερες θερμοκρασίες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, τήξη πάγων, άνοδος της θαλάσσιας στάθμης. Το μάρμαρο θα το πληρώσει πιο ακριβα ο αναπτυσσόμενος και φτωχότερος κόσμος – στα όρια της επιβίωσης.

Οι βασικές τάσεις στην οικονομία θα είναι η αύξηση του εθνικού χρέους (κι εδώ πρωταθλητές), ένα πιο περίπλοκο και κατακερματισμένο περιβάλλον, αποδιοργάνωση/μετάλλαξη στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο, στην παραγωγή και στην απασχόληση.

Οι σχέσεις κυβερνήσεων – κοινωνιών θα ενταθούν λόγω μιας ολοένα αυξανόμενης αναντιστοιχίας μεταξύ προσδοκιών των κοινωνιών και βούλησης και πράξης των κυβερνήσεων.

Στο διεθνές επίπεδο δεν φαίνεται να προκύπτει ο Παίκτης – συνέχιση και εντατικοποίηση του ανταγωνισμού Κίνας / Δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Τα εναλλακτικά σενάρια είναι:

  1. Η Αναγέννηση των Δημοκρατιών: όπου η ζωή συνεχίζεται με τη Δύση να οδηγεί τον κόσμο και τις ΗΠΑ να κάθονται στο τιμόνι – το όνειρο του Φουκουγιάμα
  2. Ο Ακυβέρνητος Κόσμος: όπου το χάος είναι ο πρωταγωνιστής με τα γνωστά σκηνικά που μπορεί να προκαλέσει
  3. Η Ανταγωνιστική Συνύπαρξη: όπου ΗΠΑ/Κίνα τα ‘’βρίσκουν’’ αναγνωρίζοντας της αλληλοεξάρτησής τους
  4. Τα Ξεχωριστά Σιλό: ένας διασπασμένος και κατακερματισμένος σε οικονομικά και στρατιωτικά μπλοκ κόσμος, όπου κάθε κατεργάρης θα είναι στον πάγκο του.
    Και το 5ο  και ‘’καλύτερο’’:
  5. Η Τραγωδία και Κινητοποίηση: όπου στις αρχές της δεκαετίας του 2030 έχει αρχίσει η παγκόσμια καταστροφή (η θερμοκρασία κι η οξύτητα των ωκεανών αυξάνεται και τα ήδη ταλαιπωρημένα από την υπεραλίευση υδάτινα οικοσυστήματα τα φτύνουν. Την ίδια στιγμή αλλαγές στην περιοδικότητα του υετού ασκούν αφόρητες πιέσεις στις καλλιέργειες, οι τιμές αυξανονται, η διανομή διακόπτεται και το αποτέλεσμα είναι παγκόσμια πείνα. ΕΕ και Κίνα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, ηγούνται ενός παγκόσμιου συνασπισμού και προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου