https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Σι Τζινπίνγκ: Λόγος Τιμητικός για τη Δισεκατονταετηρίδα της Γέννησης του Μαρξ (Μέρος 2b)

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Σύντροφοι,

Έχουν περάσει 170 χρόνια από τη δημοσίευση του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος και κατά τη διάρκειά τους ο μαρξισμός εξαπλώθηκε σ’όλον τον κόσμο. Σ’ όλη την πνευματική ιστορία του ανθρώπου, δεν υπήρξε σύστημα σκέψης που να άσκησε τόσο βαθιά και μεγάλη επίδραση στην ανθρωπότητα όσο ο μαρξισμός. 


Υπό την προσωπική καθοδήγηση του Μαρξ και του μαρξισμού, ιδρύθηκαν η ‘’Πρώτη Διεθνής’’ κι άλλες διεθνείς εργατικές οργανώσεις, οι οποίες σε διάφορες εποχές καθοδήγησαν και προώθησαν την ενότητα και τους αγώνες των εργατικών κινημάτων σ’ όλο τον κόσμο. Υπό την επίδραση του μαρξισμού, ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν, ξεφυτρώνοντας παντού στον κόσμο σαν μανιτάρια, τα μαρξιστικά κόμματα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι άνθρωποι, γινόμενοι οι ίδιοι μια θεμελιώδης πολιτική δύναμη που θα εκπληρώσει την χειραφέτησή τους και τη χειραφέτηση όλης της ανθρωπότητας, γίνονται κύριοι της μοίρας τους. 

Όταν ο Λένιν οδήγησε την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917) στη νίκη, ο σοσιαλισμός μετασχηματίστηκε από θεωρία σε πράξη και διέσπασε την παγκόσμια καπιταλιστική τάξη. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκαν ορισμένες σοσιαλιστικές χώρες και ειδικότερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία ενίσχυσε ιδιαίτερα τη δυναμική του διεθνούς σοσιαλισμού. Κι αν ο διεθνής σοσιαλισμός έχει παρουσιάσει ορισμένες σημαντικές επιπλοκές κατά την εξέλιξή του, η γενική τάση στην ανθρώπινη εξέλιξη δεν έχει αλλάξει κι ούτε θα αλλάξει. 

Ο Μαρξ κι ο Έκγκελς υποστήριξαν ενεργά τον αγώνα για χειραφέτηση των καταπιεσμένων λαών και εθνών. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι μαρξιστές, με σημαντικότερο τον Λένιν, ανέπτυξαν περαιτέρω τις μαρξιστικές θεωρίες περί εθνοτήτων, θεωρίες που καθοδήγησαν και υποστήριξαν τα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα στις αποικιακές και ημιαποικιακές χώρες. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο πρόεκυψε ένας μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων και χειραφετημένων εθνικών κρατών που αποξήλωσαν το ιμπεριαλιστικό αποικιακό σύστημα. Τα γεγονότα αυτά έδωσαν ελπιδοφόρες προοπτικές για ισότιμη συνεργασία και κοινή ανάπτυξη μεταξύ των εθνών του κόσμου. 

Σήμερα ο μαρξισμός συμβάλλει σταθερά στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Συνεχίζει να παρέχει θεωρητικά και εννοιολογικά συστήματα ανάλυσης με σημαντική διεθνή επίδραση κι ο Μαρξ συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος διανοητής της χιλιετίας. 

Σύντροφοι, 

Ο μαρξισμός δεν μετασχημάτισε ριζικά μόνο τον κόσμο αλλά και την Κίνα. Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων χρόνων της ιστορίας του, το κινέζικο έθνος έδωσε την υπέροχη κινέζικη κουλτούρα και είχε βαρύνουσα επίδραση στην πρόοδο του ανθρὠπινου πολιτισμού. Μετά τον 1ο Πόλεμου του Οπίου (1840), οι Δυτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα βαύνασο κύμα πυρός προς την Κίνα με τα πλοία τους και τα κανόνια τους, βυθίζοντας το κινέζικο έθνος μέσα σε μια τραγική κατάσταση εγχώριου χάους και ξένης επιθετικότητας. 

Η βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση και τα βάσανα του κινέζικου λαού τράβηξαν την προσοχή του Μαρξ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Πολέμου του Οπίου (1856-60), έγραψε πάνω από μια ντουζίνα άρθρα στα οποία αποκάλυπτε στον κόσμο τα γεγονότα σχετικά με την επέμβαση στην Κίνα και ήταν πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κινέζικου λαού. Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς αναγνώρισαν την συνεισφορά του κινέζικου πολιτισμού στον ανθρώπινο πολιτισμό και δια της επιστημονικής ανάλυσης προέβεψαν τον ‘’κινέζικο σοσιαλισμό.’’ Μάλιστα, με το μυαλό τους, τού έδωσαν κι ένα κομψό όνομα – ‘’Η Κινέζικη Δημοκρατία.’’ 

Στους σύγχρονους καιρούς, ιστορική αποστολή του κινέζικου λαού έγινε η επιδίωξη της εθνικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας, η δημιουργία μιας ισχυρής και εὐπορης χὠρας κι η αναζήτηση της δικής του ευτυχίας. Οι πόλεμοι των χωρικών έγιναν χωρίς αποτέλεσμα, τα μεταρρυθμιστικά κινήματα και οι προσπάθειες αυτοβελτίωσης που δεν άγγιξαν τα θεμέλια του φεουδαλικού συστήματος απορρίφθηκαν και καταπολεμήθηκαν, ενώ οι αστικές επαναστάσεις κι άλλες προσπάθειες σύμπλευσης με τον Δυτικό καπιταλισμό κατέληξαν σε απόλυτη αποτυχία. Και μετά απ’όλα αυτά, ήταν η έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης που έφερε τον μαρξισμό-λενινισμό στην Κίνα, δείχνοντας τον δρόμο προς τα εμπρός και προσφέροντας μια νέα επιλογή στον κινέζικο λαό που αναζητούσε ένα τρόπο για να σώσει την Κίνα από την υποδούλωση. 

Και σ΄αυτήν την παλίρροια της ιστορίας, ήταν ένα μαρξιστικό κόμμα που ανέλαβε το ηρωικό καθήκον της εθνικής αναγέννησης της Κίνας κα της καθοδήγησης του κινέζικου λαού προς τη δημιουργία ενός θαύματος για την ανθρωπότητα – το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου