https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Σι Τζινπίνγκ: Λόγος Τιμητικός για τη Δισεκατονταετηρίδα της Γέννησης του Μαρξ (Μέρος 3a): Η Γραμμή των Μαζών


(συνέχεια από το προηγούμενο)

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κινέζικου κομμουνισμού είναι ότι οι κομμουνιστικές ιδέες κατέκτησαν τους αγρότες (που ήταν η κύρια δύναμη της επανάστασης) και τους εργάτες (που ήταν η πρωτοπόρος δύναμη της) αφού ανατροφοδοτήθηκαν από αυτούς. ‘’Η γραμμή των μαζών’’, αν και εγγενής στη μαρξιστική θεωρία, εφαρμόστηκε ως συστηματικό εργαλείο προωήθησης των συμφερόντων των μαζών για πρώτη φορά από τον Μάο. Είναι μια επαναληπτική μέθοδος δοκιμής και σφάλματος 5 βημάτων (κοινωνική μηχανική), κατα την οποία:

1.Συλλέγονται ποικίλες ιδέες από τις μάζες.
2.Ακολουθεί συγκέντρωση και επεξεργασία αυτών των ιδεών υπό το φως του επαναστατικού μαρξισμού και της επιστμονικής ανάλυσης της παρούσας συνθήκης.
3.Αξιολογούνται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ιδεών αυτών με βἀση τα τελικά συμφέροντα των μαζών (τα οποία, κατά καιρούς, οι μάζες μόνο αμυδρώς αντιλαμβάνονται).
4.Το συμπύκνωμα αυτών των ιδεών επιστρέφει στις μάζες με τη μορφή πολιτικής γραμμής, η οποία και αναμένεται να προωθήσει την πάλη για την επίτευξη της κομμουνιστικής κοινωνίας.
5.Στο τέλος του προγράμματος εφαρμογής της πολιτικής γραμμής, αξιολογούνται τα αποτελέσματα, ενημερώνονται σχετικά οι μάζες και εκφράζουν νέες και ποικίλες ιδέες και φτού απ’την αρχή. 

Οι φιλοσοφικές, πολιτισμικές, οικονομικές, κ.λπ. επεκτάσεις και επιπτώσεις τη μεθοδολογίας είναι προφανείς  και ο/η καθένας/μιά μπορεί να τις σκεφτεί κάνοντας ένα απλό mind experiment. Ta αποτελέσματα της εφαρμογής της 70 χρόνια τώρα είναι μετρήσιμα, τρομακτικά κι ανεπανάληπτα.  

Στο τρίτο και σημαντικότερο μέρος του λόγου του, ο Σι μιλάει για τον μαρξισμό, τη μελέτη του και εφαρμογή του στην Κίνα, αρχίζοντας από τη ‘’γραμμή των μαζών’’.



Σύντροφοι,

Ο Ένγκελς είπε κάποτε ότι ‘’Ένα έθνος που θέλει ν’ ανέλθει στις κορυφές της επιστήμης, δεν μπορεί να το κάνει χωρίς θεωρητική σκέψη.’’ Αν εμείς οι Κινέζοι, θέλουμε να επιτύχουμε την εθνική μας αναγέννηση, δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς θεωρητική σκέψη. Ο μαρξισμός είναι και θα παραμείνει η θεωρία που καθοδηγεί το Κόμμα μας και το έθνος μας. Είναι ένα αξεπέραστο θεωρητικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε για να κατανοήσουμε την κίνηση του κόσμου και τα υποκείμενα μοτίβα της, να αναζητήσουμε την αλήθεια και να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα. 

Οι μαρξιστικές ιδέες είναι ευρύτατες και βαθυστόχαστες και διατηρούν στενή σχέση με τον κόσμο μας. Στη νέα εποχή, οι Κινέζοι κομμουνιστές πρέπει να συνεχίσουν να μελετούν τον μαρξισμό, να τον μελετούν και να τον εφαρμόζουν και να αντλούν συνεχώς γνώση και ιδέες απ’ αυτὀν. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τον Κινέζικο Σοσιαλισμό στη νέα εποχή με περισσότερη αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και σοφία και θα προωθήσουμε τη συντεταγμένη πρόοδο του γενικού ‘’Πενταδικού Σχεδίου’’ και της στρατηγικής των ‘’Τεσσάρων Καθολικοτήτων’’, ώστε να εξασφαλίσουμε την σταθερή πορεία μας προς την εθνική αναγέννηση καθώς διασχίζουμε τα κύματα και αρμενίζουμε προς τα μπρος.
H μελέτη του Μαρξ απαιτεί τη μελέτη και εφαρμογή της μαρξιστικής σκέψης στα υποκείμενα μοτίβα της ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο Μαρξ με την έρευνα του αποκάλυψε τη γενική και ασταμάτητη τάση της ανθρώπινης κοινωνίας προς τον Κομμουνισμό. Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς πίστευαν ακράδαντα ότι για την μελλοντική κοινωνία ‘’[...] έρχεται μια ένωση, όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων’’ κι ότι ‘’Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο.’’ (Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σύγχρονη Εποχή, 1994, σ. 63). Ο Μαρξ πίστευε ακράδαντα ότι το ρεύμα της ιστορίας θα προχωρήσει προς τα μπρος μόνο όταν ο λαός γίνει κύριος του εαυτού του, όταν γίνει κοινωνία και ανθρώπινη ανάπτυξη και, έτσι, τα ιδανικά του κομμουνισμού θα πραγματοποιηθούν βαθμιαία και στον βαθμό που επιτρἐπουν οι υφιστάμενες συνθήκες της συνεχούς μεταβολής. Ο μαρξισμός έβαλε τα θεωρητικά θεμέλια των ακλόνητων ιδανικών και της αποφασιστικότητας των κομμουνιστών. Πρέπει να κατοχυρώσουμε μια άριστη γνώση των κοσμοθεάσεων και των μεθοδολογιών του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού και να κατανοήσουμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια ιστορική διεργασία που προχωράει βήμα -βήμα επιτυγχάνοντας επιμέρους ορόσημα. Πρέπει να συνταιριάξουμε τα ευγενή ιδανικά του κομμουνισμού με τα κοινά ιδανικά του Κινέζικου Σοσιαλισμού και οι προσπάθειες που καταβάλουμε τώρα παραμένουν πιστές στο δρόμο, τη θεωρία, το σύστημα και την κουλτούρα του Κινέζικου Σοσιαλισμού και είναι θεμελιωμένες στα ιδανικά και στα πιστεύω των Κινέζων Κομμουνιστών.

H μελέτη του Μαρξ απαιτεί τη μελέτη και εφαρμογή της μαρξιστικής σκέψης στην υποστήριξη και προώθηση της θέσης και της θέλησης του λαού. Η συμπάθεια και η προτίμηση για τον λαό είναι πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του μαρξισμού. Σύμφωνα με τον Μαρξ, ιστορική δράση είναι η δράση των μαζών. Σκοπός της ζωής του ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους να πετύχουν τη χειραφέτηση τους. Και πρέπει πάντα να επιβεβαιώνουμε ότι η βασική μας θέση είναι η θέση του λαού, ότι ο αγώνας μας για την ευημερία των ανθρώπων είναι η θεμελιώδης αποστολή μας, ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι στη θεμελιώδη αρχή τού να υπηρετούμε τον λαό με όλο μας το είναι και ότι υλοποιούμε την Γραμμή των Μαζών.

Πρέπει επίσης να σεβαστούμε τη βασική θέση του λαού και τη δημιουργικότητά του, να διατηρούμε στενές σχέσεις μαζί του, να τον προστατεύουμε κτίζοντας γύρω του ένα αδιεπέραστο μεγάλο τείχος και να τον κρατούμε ενωμένο καθώς καθοδηγεί την ιστορία προς τα μπρος. Είναι μια επιλογή αναπόφευκτη μπροστά στην κίνηση τής ιστορίας και είναι καθήκον μας ημών των κομμουνιστών να μείνουμε πιστοί στην πρωτοβουλία που υπήρξε η ιδρυτική αποστολή μας. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου