https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Οι Έλληνες και οι Βάρβαροι: Από τα βελανίδια στο ωμό κρέας

Ο αείμνηστος Νικόλαος Αθανασόπουλος (1923-2016), επίτιμος εισαγγελέας και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του Πασόκ (1985-1986), το ξεστόμισε μπροστά σε έναν Βέλγο κοινοτικό αξιωματούχο:

όταν εμείς οι Έλληνες χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς οι βάρβαροι τρώγατε βελανίδια





Ήταν το «σκάνδαλο του καλαμποκιού», το σκάνδαλο που εισήγαγε τη γενιά μου στον κόσμο των σκανδάλων και των ειδικών δικαστηρίων (οι σύντροφοι του Πασόκ, μέσω της εταιρείας «Διεθνής Εταιρεία Διεθνούς Εμπορίου ITCO Α.Ε» προσπαθούσαν να ασκήσουν επιρροή στις τιμές της αγοράς αραβοσίτου πουλώντας, για το λόγο αυτόν, το καλαμπόκι σε χώρες της τότε ΕΟΚ. Για να γλυτώσουν την αντισταθμιστική εισφορά και να προκύψει κέρδος από την υψηλή τιμή πώλησης και την καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων, πλαστογράφησαν τα χαρτιά και το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι φαινόταν ως ελληνικό. Θεωρούσαν ότι έτσι χτυπόύσαν και το κατεστημένο των Βρυξελλών. Τους τσάκωσαν και ο Αθανασόπουλος, ως αρμόδιος υπουργός και γνώστης της πλαστογράφησης, ξεστόμισε την εν λόγω φράση).

30 χρόνια περίπου αργότερα, διαβάζουμε ότι ο κ. Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, λίγο καιρό πριν  αναλάβει το καθήκον της καθοδήγησης της χώρας στο διαστημικό της ταξίδι, είχε γράψει:

«Η Ελλάδα και η Ρωμιοσύνη δεν πεθαίνει ποτέ κουφάλες ευρωπαίοι. Όταν εμείς κτίζαμε ναούς και γράφαμε κωμωδίες και τραγωδίες εσείς ζούσατε στις λάσπες, τρώγατε ωμό κρέας και μιλούσατε άπλυτοι με άναρθρες κραυγές»

Σωστό. Μόνο που αυτοί ενώ ζούμε,πλέον,σε  σπίτια, τρώνε μαγειρεμένο κρέας και μιλάνε λουσμένοι σε γλώσσες μορφοποιημένες, εμέις συνεχίζουμε, όχι μόνο να γράφουμε, αλλά και να ζούμε κωμωδίες και τραγωδίες. 

Ένας εκκεντρικός, τολμηρός (ή/και αδίστακτος) και σίγουρα ευφυής τύπος (Είμαι ένας περιθωριακός του κυπριακού συστήματος λόγω του ότι ακόμα συνεχίζω να θέλω να έχω νέες ιδέες), συνεχίζει την παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου