Εξίσου, αν όχι περισσότερο, μανιώδης αναγνώστης ήταν κι ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς. Σύμφωνα με την τυπική διάγνωση, τα βιβλία τον βοηθούσαν να απομονώνεται από τις απάνθρωπες καταστάσεις που προκαλούσε κατά την επιδίωξη της ουτοπίας της αταξικής κοινωνίας (π.χ. βλ εδώ).
Η βιβλιοθήκη του Βισαριόνοβιτς αριθμούσε περίπου 20000 τίτλους. Πέρα από τα αυτονόητα μαρξιστικά κείμενα, η ιστορία (ή ο μύθος) μάς λέει ότι ο συγγραφέας του «Ο Διαλεκτικός και ο Ιστορικός Υλισμός» ήταν παθιασμένος αναγνώστης των κλασικών (Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Σέξπηρ, Ουγκό, Σίλερ κ.λπ.) και όταν έβρισκε χρόνο παρακολουθούσε και την μετα-επαναστατική ρώσικη λογοτεχνία (Γκόρκι, Ιλιά Έρενμπουργκ, Ισαάκ Μπάμπελ, κ.λπ.). Τα ενδιαφέροντα του, ως συνεπούς μαρξιστή, απλώνονταν από την ιστορία, την οικονομία και τη φιλοσοφία έως τη βιολογία, τη γλωσσολογία και τα στρατιωτικά ζητήματα.
Μέρη της βιβλιοθήκης του Στάλιν μπορεί να δείς κανείς εδώ.
Μερικά από αγαπημένα του: Η Βίβλος, Αδερφοί Καραμαζόφ (Ντοστογιέφσκι), Στον παράδεισο των κυριών (Εμίλ Ζολά), Ιστορίες (Άντον Τσέχοφ), Ο ηγεμόνας (Μακιαβέλι), Η λευκή φρουρά (Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ), Σαλαμπό (Γκυστάβ Φλωμπέρ)
Για περισσότερα με τα
αγαπημένα διαφόρων τύπων celebrities (πολιτικοί, επιχειρηματίες, επενδυτές,
συγγραφείς, ηθοποιοί κ.λπ), εδώ
Από όπου, με μια σύγκριση
των αγαπημένων βιβλίων των σημερινών (όλων αμούστακων) δικτατόρων, φαίνονται τα
εξής (και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του):
Τέλος, από τα βιβλία (μυθοπλασίας) που σημάδεψαν όλους αυτούς τους celebrities, τις περισσότερες εμφανίσεις κάνει η οικογένεια Καραμαζόφ, ακολουθούμενη από την Βίβλο και τον Μεγάλο Γκάτσμπι κ.λπ (μαζί με τη θέση του κάθε βιβλίου στη Λίστα του Εξωγήινου Αναγνώστη)
ΥΓ. Από όλους τους celebrities, πιο κοντα μου, πρώτα ο Μ Φρίμαν και μετά ο Ντίλαν και ο Φιντελ Κάστρο κι ο Χέμινγουέι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου