https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (75): Η δημοφιλία της λογοτεχνικής κριτικής και η Λολίτα ψάχνοντας για ένα δικό της δωμάτιο στην Τεχεράνη (1)


Διάβασα σήμερα στο οanagnostis.gr το σημείωμα του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου (Το λογοτεχνικό δοκίμιο σε φάση ραγδαίας εκδοτικής υποχώρησης) και θυμήθηκα μια ανάλυση που είχα ξεκινήσει παλιότερα αλλά την είχα αφήσει. Είχε να κάνει με τα popular books με βάση τα αποτελέσματα του goodreads.

Κοίταξα τις εξής κατηγορίες: Ποίηση, Μυθιστόρημα, Ιστορία, Φυσική, Βιολογία, Οικονομία, Φιλοσοφία και Λογοτεχνική κριτική. Ακολουθώντας το ποδοσφαιρικό μοντέλο, επέλεξα να δω τα top11. Οι τελικές κατατάξεις έγιναν με ένα μεικτό δείκτη που μετράει τον αριθμό των ψηφισάντων και τη μέση βαθμολογία.

Η συνολική εικόνα είναι η εξής (ο μέσος όρος, το μέγιστο και το ελάχιστο για κάθε 11άδα):




Κατά τα αναμενόμενα, τo μυθιστόρημα είναι ο popular ηγέτης, με τελικό σκορ 5,5 φορές μεγαλύτερο από τη δεύτερη, στενή συγγενή του, ιστορία και 124 φορές μεγαλύτερο από την τελευταία λογ. κριτική και θεωρία

Η ποίηση τα πάει πολύ καλά, πιάνοντας την 3η θέση. Χάρη στον «Θείο Σάλμπι», όπως θα δούμε, πιάνει σκορ 77% μεγαλύτερο από την οικονομία, διπλάσιο απο την βιολογία, τριπλάσιο από την φιλοσοφία και την φυσική και 15πλάσιο από τη λογοτεχνική κριτική.

Θα ακολουθήσουν τα επιμέρους αποτελέσματα.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου