https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (61): O εξωγήινος αναγνώστης (1)– Η Δεύτερη επίσκεψη και ο Tζορτζ Μπέρναρντ Σω


Στην πρώτη επίσκεψη του εξωγήινου αναγνώστη στη Γη κάθε μορφή ζωής είχε εξαφανιστεί, ενώ είχαν παραμείνει ανέπαφοι υπολογιστές, δίκτυα, αρχεία, βιβλία, κ.λπ. και έτσι είχε μπορέσει να κάνει τη λίστα του και την έδειξε στους συμπατριώτες του.

Η λίστα είχε κάνει εντύπωση σε έναν άλλο εξωγήινο, αναγνώστη επίσης, ο οποίος, μετά από κάποια χρόνια, είπε να επισκεφτεί κι αυτός τον πλανήτη. Αλλά, σε αντίθεση με τον προηγούμενο επισκέπτη, τα βρήκε όλα ζωντανά. Οι άνθρωποι, μάλιστα, στοιχημάτιζαν για το ποιος θα πάρει το Μεγάλο Βραβείο της Λογοτεχνίας. Και, κάθε φορά, μάλωναν για το αν μια βράβευση ήταν άξια ή ανάξια.


Πώς αποφασίζεις αν μια τέτοια βράβευση είναι άξια ή ανάξια; Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις; Δεν μπόρεσε να βγάλει άκρη και, μιμούμενος τον συμπατριώτη του της προηγούμενης επίσκεψης, είπε να ποσοτικοποιήσει κάπως τα πράγματα. Πώς όμως;

Έτσι, ο εξωγήινος, αφού είδε ότι υπάρχουν πολλά αρχεία, περιοδικά, βιβλία κλπ που είναι, περισσότερο ή λιγότερο, εξειδικευμένα στη λογοτεχνία, είπε να τα αφήσει για υστερότερα και να σχηματίσει μια πρώτη γενική εντύπωση με έναν μεικτό “wiki-google index” (WGI) (*: για λεπτομέρειες βλ. στο τέλος). Με βάση αυτόν τον WGI, η χρονοσειρά των βραβείων έχει ως εξής:




Η επίδοση των ετών 1953 και 2016 τρόμαξε τον εξωγήινο και, ψάχνοντας, είδε ότι αυτή οφείλεται μάλλον σε άλλα κατορθώματα των προσώπων που βραβεύτηκαν: ο ένας ήταν πιο γνωστός ως ο «Οργανωτής της Νίκης» ενώ ο άλλος ήταν πιο γνωστός ως συνθέτης και τραγουδιστής του πιο γνωστού τραγουδιού μιας μουσικής που λέγεται rock n roll(ing stone). Έτσι, αποφάσισε να τους στείλει και η χρονοσειρά πήρε την ακόλουθη μορφή:




Και τώρα πρέπει να αρχίσει την επιλογή.

Χωρίζει τον πληθυσμό (114 πρόσωπα)  σε 4 ομάδες ανάλογα με το WGI:
  • 1.Ομάδα των Ισχυρών (10 μέλη)
  • 2.Ομάδα των Δυνατών (20 μέλη)
  • 3.Ομάδα των Μετρίων (30 μέλη)
  • 4.Ομάδα των Αδυνάτων (54 μέλη)

Χωρίς σχόλια ακόμη, τα αποτελέσματα:
1.Ομάδα των Ισχυρών




2.Ομάδα των Δυνατών




3.Ομάδα των Μετρίων




4.Ομάδα των Αδυνάτων




Επίσης, πήρε μυρωδιά και τις λεγόμενες αδικίες και έκανε ένα τσεκ για τις 17 πιο διάσημες (13 πεθαμένες και 4 ζωντανές: τον 81χρονο DeLillo, τον 80χρονο Πίντσον, τον 68χρονο Murakami και την 78χρονη κα. Atwood. Στην εικόνα φαίνονται οι ομάδες στις οποίες κατηγοριοποιούνται οι αδικίες με βάση τον WGI:







(*): Ο Wiki-Google Index προκύπτει από ην ανάλυση των:
1. αποτελεσματων στο google με το όνομα του/της συγγραφέα (σε εισαγικά), π.χ. "Dario Fo|
2. τον αριθμό των λέξεων στη αγγλική wiki
3.τον αριθμό των λέξεων στη wiki  της γλώσσας του/της συγγραφέα
4. τον αριθμό των λέξεων στη ελληνική wiki 
Η βαρύτητα κάθε παραμέτρου ήταν1=30%, 2=50%, 3=15% και 4=5%. Μια ανάλυση ευαισθησίας που έκανε ο εξωγήινος δεν έδειξε ιδιαίτερες διαφοροποίησεις - ιδιαίτερα για τις ομάδες των Ισχυρών και των Δυνατών.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου