https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (67): O εξωγήινος αναγνώστης – Δεύτερη επίσκεψη (7): Συνομιλίες με τα Πνεύματα (2)


Ο εξωγήινος είδε ότι με το που τελείωσε ο πόλεμος, ο πνευματισμός ήταν πλέον μόδα. Όπως σε κάθε μόδα, τη βασική δουλειά την έκαναν οι celebrities. Αν και δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Χανς Κάστορπ επέζησε από τον πόλεμο ή σκοτώθηκε σε κάποιο χαράκωμα, ο εξωγήινος έμαθε ότι στον (ή από τον) πόλεμο πέθαναν οι γιοι δυο τύπων με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Ο ένας, o Sir Oliver Joseph Lodge ήταν ο φυσικός και συγγραφέας που ο γιος του Ρέιμοντ σκοτώθηκε σε κάποιο χαράκωμα τον Σεπτέμβριο του 1915. Ο άλλος ήταν ο γιατρός και συγγραφέας Sir Arthur Conan Doyle. Του οποίου ο γιος, τη γλύτωσε με τραυματισμό στο πεδίο της μάχης (Μάχη του Σομμ, 1916), αλλά άρπαξε πνευμονία η οποία τον σκότωσε 2 χρόνια αργότερα.




Κι οι δυο αυτοί κύριοι είχαν από πριν νταραβέρια με τον πνευματισμό (ο Lodge μαζί με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μελετούσε και την τηλεπάθεια ενώ ο Conan Doyle μαζί με τη νωτιαία φθίση και τις έρευνες του Σέρλοκ Χολμς ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη μασονία και για το υπερφυσικό). Κι οι δυο τους ήταν ενεργά μέλη του «The Ghost Club», του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος στον κόσμο (1862). Το  Ghost Club  είχε ως διακηρυγμένο  στόχο του την επιστημονική διερεύνηση του κόσμου των φαντασμάτων.


Απεγνωσμένοι να επικοινωνήσουν με τα πνεύματα των γιών τους, οι δυο Sir άρχισαν τις επαφές με μέντιουμ και τις συνεδρίες. Στην περίπτωση του φυσικού, η σύζυγός του Lady Lodge, έπαιξε σίγουρα μεγάλο ρόλο. Ήταν αυτή που ξεκίνησε τις συνεδρίες με την Γκλάντις Όσμπορν Λέοναρντ, διάσημο μέντιουμ της εποχής και συγγραφέα του best seller «My Life in Two Worlds». Η Lady Lodge φαίνεται ότι έπεισε τον μελετητή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της τηλεπάθειας να συμμετέχει κι αυτός στις συνεδρίες. Και, ω του θαύματος, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (1916) είχαμε ένα νέο best seller «Raymond or Life and Death».


Όπου ο Sir Lodge λέει την ιστορία των συνεδριών και τα της επικοινωνίας με τον γιο του. Ο οποίος του είπε ότι οι άνθρωποι που είχαν πεθάνει ήταν ίδιοι όπως και στη ζωή, ότι υπήρχαν σπίτια, δέντρα και λουλούδια, ότι τα πάντα στον κόσμο των πνευμάτων ήταν όπως στον κόσμο των ζωντανών αλλά χωρίς ασθένειες, πολέμους κλπ. Μάλιστα, ειδικά για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο υπήρχαν πούρα και ουίσκι.


Ο Sir Conan Doyle είχε αρχίσει τις συνεδρίες από χρόνια πριν, το 1916 είχε εκδώσει το πρώτο του πνευματιστικό βιβλίο «New Revelation» αλλά γενικά κινούνταν σε κάπως ερασιτεχνικό επίπεδο. Την 28η του Οκτώβρη όμως, 14 μέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος, ο Ρέιμοντ πέθανε. Με τον θάνατο του γιού του και 4-5 ακόμη θανάτους γνωστών του και οικείων του, ο Sir Arthur πήρε το ζήτημα πιο σοβαρά.

Προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πείσει την Εθνική Ένωση Πνευματιστών να εισάγει ως 8η αρχή την αλήθεια της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού, συνεργάστηκε με διάφορους πνευματιστές, έδωσε διαλέξεις σε διάφορες χώρες, το 1926 έγραψε την δίτομη «The History of Spiritualism» και πριν πεθάνει μίλησε για τη σχέση Πνευματισμού και Σέρλοκ Χολμς.

Ο εξωγήινος, αν κι ίδιος γοητευμένος περισσότερο από τους χαρακτήρες του «Μαγικού Βουνού», δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί τον τελευταίο κύριο. Για τους γήινους είναι, μετά τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν, ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας της φαντασίας των ανθρώπων.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου