https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (13): Τολστόι vs. Ντοστογιέφσκι. Πόσο είναι το σκορ; (3)-Η Αγγλοαμερικανική Παρέμβαση

Είδαμε παρέα με το Δαρβίνο το τοπ 10  μιας μερίδας (ισχυρών ονομάτων) ελλήνων συγγραφέων κι επιβεβαιώσαμε τον ντοστογιεφκισμό τους.

Ντοστογιεφκισμός – version-1: επιλέγω να είμαι εναντίον της αλήθειας παρά εναντίον του Χριστού, και καχύποπτος απέναντι σε κάθε ολική κατανόηση, τοποθετείται από την πλευρά του μυστηρίου.

Ανάλογη έρευνα με αυτήν του «Ταχυδρόμου» έκανε και ο J. Peder Zane, ο οποίος μάζεψε τα αποτελέσματα του σε ένα βιβλίο (The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books)

Η 10άδα που δίνει (για 125 συγγραφείς):


 
 

Στην ιστοσελίδα του ο J. Peder Zane δίνει δίνει μια ολίγον τι διαφορετική (και διαστελλόμενη σε 12άδα) 10άδα με ανεβασμένους το Middlemarch και τον Μεγάλο Γκάτσμπι:





Η 10άδα όμως που βρίσκω εγώ παρέα με τον Δαρβίνο μετρώντας 169 συγγραφείς (με σαφώς δυναμωμένη την ομάδα των γυναικών (41%) σε σχέση με την ομάδα της έρευνας του «Ταχυδρόμου» (20%) και δίνοντας  βαρύτητα και στην ηλικία του έργου είναι σημαντικά διαφορετική:



Σχετικά με την τιτανομαχία Τολστόι – Ντοστογιέφσκι, βλέπουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Τολστόι κυριαρχεί στις λίστες στων Αμερικανών συγγραφέων και σε απόλυτη αντίθεση με τις λίστες των Ελλήνων συγγραφέων όπου, συγκριτικά με τον Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι είναι εκμηδενισμένος.

Έτσι, αν ισχύουν οι διχοτομήσεις του Τζόρτζ Στάινερ, οι Έλληνες είναι με τον Σαίξπηρ ενώ οι Αμερικανοί με την επική λογοτεχνία. Οι Έλληνες περιφρονούν τον ορθό λόγο και είναι εραστές του παράδοξου ενώ οι Αμερικανοί είναι διαποτισμένοι από την πραγματικότητα . Οι Έλληνες επιλέγουν να είναι εναντίον της αλήθειας παρά εναντίον του Χριστού και να τοποθετούνται από την πλευρά του μυστηρίου. Ενώ οι Αμερικανοί διψούν για την αλήθεια και αναζητώντας την μανιωδώς καταστρέφουν τον εαυτό τους και όσους βρίσκονται γύρω τους.

Είναι έτσι όντως τα πρά(γ)τατα και είναι σωστές οι λέξεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου