https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (53): Ο Γέιτς και ο φασισμός (8): Το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής


Τα χρόνια μετά την χυλόπιτα της Μοντ Γκον και μέχρι το ξέσπασμα του 1ου παγκοσμίου Πολέμου (1903-1914), ο Γ. Μπ. αναγνωρίστηκε ως από τις πιο σημαίνουσες μορφές της ιρλανδικής λογοτεχνίας, συμμετείχε στην ίδρυση του Θέατρο Άμπι (1904) [το θέατρο, κατά την ίδρυσή του λειτουργούσε σε δημοκρατική βάση και οι αποφάσεις παίρνονταν με ψηφοφορία. Γρήγορα όμως αυτή η βάση αποδείχτηκε μη λειτουργική και το 1906 διορίστηκαν διευθυντές, κι ο Γέιτς μεταξύ αυτών], δίνει διαλέξεις για την ποίηση στις ΗΠΑ και καταφέρνει να αποκτήσει ένα σταθερό εισόδημα.

Η δουλειά στο θέατρο κατανάλωνε πολλή από την ενέργεια του Γ.Μπ. και δεν του επέτρεπε να ασχοληθεί με το έργο του. Με την επιστροφή του από το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ ξεσπάει ο πόλεμος. Και μαζί με τους προβληματισμούς για το μέλλον της Ευρώπης, ανοίγει ένας νέος κύκλος προβληματισμών για το μέλλον της Ιρλανδίας.



 
















Κι ενώ ο πόλεμος μαίνεται κι ο ποιητής τον παρακολουθεί από κάποια εξοχή της Αγγλίας, την άνοιξη του 1916 ξεσπάει στο Δουβλίνο η Εξέγερση του Πάσχα. Μετά από μια βδομάδα ηρωικής αντίστασης, οι ηγέτες της εξέγερσης συλλαμβάνονται, δικάζονται και εκτελούνται από την βρετανική κυβέρνηση. Μεταξύ των εκ τελεσθέντων ήταν και πολλοί παλιοί φίλοι και σύντροφοι του Γέιτς.

Αποφασίζει ότι πρέπει να επιστρέψει στην Ιρλανδία και αγοράζει μια αγροικία για να την βγάζει εκεί τα καλοκαίρια. Και μιας κι έχει πενηνταρίσει, έχει αρχίσει να σκέφτεται και τον γάμο του. Έπρεπε να τακτοποιηθεί ή, μάλλον, να βρεί έναν τρόπο να ξεπεράσει τον έρωτά του για την Μοντ Γκον.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε με την κατά 29 χρόνια νεώτερή του κόρη της Μοντ Γκον, Ιζόλδη (εξώγαμο από σχέση της Μοντ Γκον με τον ακροδεξιό γάλλο πολιτικό και δημοσιογράφο Λουσιέν Μιλβογιε). Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται τα γονίδια Γκον δεν μπορούν να κάνουν με τα γονίδια Γέιτς. Η Ιζόλδη συνεχίζει την παράδοση της χυλόπιτας κι ο ποιητής είναι αναγκασμένος να ρίξει τις απαιτήσεις του.


Η τυχερή ήταν η κατά 27 χρόνια νεώτερή του Τζόρτζ Χάιντ Λις, την οποία παντρεύεται το φθινόπωρο του 1917. Αν και στην αρχή ζορίστηκε με τον έγγαμο βίο και δυσκολευόταν να ξεπεράσει την Μοντ Γκον, η Τζόρτζ Χάιντ Λις βρήκε τα κουμπιά του και μέσα στα επόμενα 4 χρόνια ο ποιητής είχε κόρη και γιο. Παρά τη διαφορά της ηλικίας και τις αταξίες του Γ. Μπ., ο γάμος κράτησε κι η Τζόρτζ θα ‘ναι δίπλα του μέχρι και το θάνατό του.

Αλλά, ποια ήταν αυτή η Τζόρτζ Χάιντ Λις; Μεγαλωμένη μέσα σε έναν αποτυχημένο γάμο, η Τζόρτζ, από τότε που θυμάται τον εαυτό της, θυμάται και τη μποέμικη ζωή. Με πλούσιο αλκοολικό πατέρα και «τρελαμένη» μάνα, έζησε μια νομαδική ζωή, πολλές φορές μακριά από τους γονείς της, σε σπίτια συγγενών. Παρακολούθησε διάφορες σχολές Καλών Τεχνών, σπούδασε γλώσσες και κλασικούς και πιάνο. Ήταν φίλη με την Ντόροθι Σέξπιρ (τη σύζυγο του Έζρα Παόυντ) και όταν πέθανε ο πατέρας της, η μητέρα της παντρεύτηκε έναν θείο της τελευταίας και μπήκε στον κύκλο της μητέρας της Ντόροθι, της περίφημης Ολίβια Σέξπιρ.

Τι ήταν αυτό που ερέθισε τον Γ.Μπ.; Για να το καταλάβουμε, πρέπει να γυρίσουμε στα χρόνια του «Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής» και του πάθους του Γ.Μπ. για τον αποκρυφισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου