https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Μεταγαλλικές ή μεταεκλογές


Με τον Σωκράτη Πρωταγορόπουλο γεννηθήκαμε μαζί, μεγαλώσαμε μαζί, κάναμε το πρώτο μάθημα Γαλλικών με την Δεσποινίδα Ειρήνη μαζί, διαβάσαμε τις «Είκοσι Χιλιάδες Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα» μαζί, τραβήξαμε την πρώτη μαλακία μαζί, καπνίσαμε το πρώτο τσιγάρο μαζί και μέχρι τον θρίαμβο του Πασόκ την 18η του Οκτώβρη του 1981, 160+1 24ωρα μετά τον θρίαμβο του Μιτεράν στη Γαλλία, ήμαστε συνέχεια μαζί, και, τότε, χωρίσαμε (εδώ το μαζί δεν κολλάει).

[Με τον Σωκράτη μπορεί να χωρίσαμε αλλά δεν σταματησαμε την επικοινωνία. Τα πρώτα χρόνια με αλληλογραφία και κανά τηλέφωνο πού και πού και με το πέρασμά τους με email και την οιονεί επικοινωνια σε οιονεί πραγαμτικό χρόνο].

Ο πατέρας του Πλάτωνα ήταν υποστράτηγος, διοικητής του 2ου Γραφείου στην πόλη μας, με σημαντικό έργο στην παρακολούθηση των κομμουνιστών κατά την δικτατορία και σε μόνιμη κατάθλιψη από την 8η Δεκεμβρίου 1974, όταν ο άφρων ελληνικός λαός (με 70% πλειοψηφία) ψήφισε υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας και κατάργησε την Βασιλεία. Η δουλειά του είχε να κάνει με τον εντοπισμό των σλαβόφρονων στοιχείων στην περιοχή μας, που, σημειωτέον, μέχρι πριν καμιά 80αριά χρόνια, κατά 50%+ κατοικούνταν από αμιγώς σλαβόφωνο πληθυσμό (σε απλά ελληνικά: δεν ήξεραν γρί ελληνικά).

Το Πασόκ τον εκμηδένισε, αλλά ο υποστράτηγος Πρωταγορόπουλος, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που είχε κάνει κατά την επταετία με σημαντικά στελέχη της CIA, εξασφάλισε μια διοικητική θέση στην Lille Ile and Co., μια φαρμακευτική εταιρία με έδρα την Ινδιανάπολη.
 
[Ο υποστράτηγος πάντα θαύμαζε τον δυναμισμό και την καινοτομία των ΗΠΑ αλλά ποτέ δεν κατάλαβε γιατί οι πατέρες της χώρας αυτής δεν θέλησαν να στολίσουν το δημιούργημά τους με ένα στέμμα. Πάντως, γρήγορα σχετικά, κατάλαβε ότι αυτό ήταν ένα καθαρά αισθητικό ζήτημα και ότι τα συμφέροντα ήταν ακριβώς τα ίδια].

Έτσι λοιπόν, ο Πλάτωνας βρέθηκε να περνάει την εφηβεία στην Ινδιανάπολη. Η οποία, αν και δεν μπορεί να παινευτεί ότι είναι κέντρο πρωτοποριακών ενεργημάτων, μπορεί να παινευτεί για το ότι είναι πέρασμα πρωτοποριακών ενεργημάτων. Ο Σωκράτης σπούδασε φιλοσοφία στην Ινδιανάπολη, αμυνόμενος επιτυχώς στις επιθέσεις του υποστράτηγου που του πρότεινε παρακολούθηση στο ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου και λαμπρή καριέρα στην Lille Ile and Co., και ειδικεύτηκε σε αυτό που αγαπούσε, δηλαδή την Γαλλική φιλοσοφία, δηλαδή την Δεσποινίδα Ειρήνη. Και, μεγαλώνοντας, ακούγοντας και μαθαίνοντας ο Πλάτων στην Ινδιανάπολη, μάθαινα κι εγώ, δια αλληλογραφίας.

Ο Σωκράτης έπιασε δουλειά στην CIA. Το όνομα ήταν γνωστό λόγω πατρός. Αλλά τα τζιμάνια της Εταιρίας που παρακολουθούν όλα τα τμήματα της χώρας, τον ξεχώρισαν και εντυπωσιάστηκαν από την αναγνωστική του δεινότητα και πιο πολύ την ικανότητά του να συνοψίζει τους Γάλλους φιλόσοφους, συγγραφείς, κλπ. Σήμερα, συνεχίζει την εργασία του εκεί, διαβάζοντας τους Γάλλους αλλά και όλους τους άλλους στην παγκόσμια επικράτεια που μιλούν εν ονόματι των Γάλλων και εφαρμόζουν στις αναλύσεις τους τη μεθοδολογία και τα εργαλεία των Γάλλων.
Και νά ‘ μαστε στις Γαλλικές εκλογές. Τον ρώτησα να μου πεί, τί μπορεί να μου πεί. Και ιδιαίτερα για τη σχέση τους με τη δημοσίευση της έκθεσης της Εταιρίας με τίτλο «Γαλλία: Η Αποστασία των Διανουουμένων της Αριστεράς»

Το βασικό είναι ότι η Γαλλία είναι μια διανοούμενη χώρα, οι Γάλλοι ένας διανοούμενος λαός και οι διανοούμενοι της, το βαρύ της πυροβολικό (από το Βατερλό και μέχρι πρόσφατα(??)).

Επίσης μου είπε ότι ένα εξαιρετικό starting point για τους μη γνωρίζοντες και πολύ καλή σύνοψη για τους γνωρίζοντες, είναι το How the French Think: An Affectionate Portrait of an Intellectual People
του ανεπανάληπτου ερευνητή της Εταιρίας Σουντίρ Χαζαρίσιν.

Οι τίτλοι είναι εύγλωτοι:

Το Κρανίο του Καρτέσιου

Σκότος και Φως

Τοπία της Ουτοπίας

Τα Ιδεώδη της Επιστήμης

Για την Αριστερά και για την Δεξιά
 
--------------------------------------

και τα λοιπά και τα λοιπά.

Με τη βοήθεια του Σωκράτη Πρωταγορόπουλου, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο θεμελιώδες Γαλλικό Ερώτημα:

«Καλά στην πράξη δουλεύει, αλλά στη θεωρία, τί κάνει;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου