https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

..ασπάσασθε αλλήλους εν φιλήματι αγίω..(2): An update

 Βαριέμαι να κάνω ένα πλήρες update της ειρήνης στον πλανήτη, αν και μια απλή επανάληψη της ανάλυσης ‘’..ασπάσασθε αλλήλους εν φιλήματι αγίω..’’(1) και ενημέρωση για το 2022 αρκούν. 

Έτσι, συγκριτικά με το 2021 ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI), χειροτέρευσε κατά 0,3% - αντανακλώντας μόνο μερικά τα ρωσοουκρανικά (οι συνέπειες των οποίων θα καταγραφούν καλύτερα τού χρόνου).

Η Ευρώπη είναι η ειρηνικότερη περιοχή στον κόσμο - από τις 36 ευρωπαϊκές χώρες (η Τουρκία μέσα) που μετράει ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI), οι 24 κατέγραψαν βελτίωση της ειρηνικότητας μεταξύ 2021 και 2022. 

Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση από όλες τις χώρες, λόγω της βελτίωσης δεικτών σχετικών με τις βίαιες διαδηλώσεις και τις αντιλήψεις περί εγκληματικότητας, δεικτών σχετικών και τις αντιλήψεις για τη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και πυρηνικών και άλλων βαρέων όπλων. Είναι, πλέον, στην 31η θεση στην Ευρώπη (53η στον πλανήτη).




Η Ευρώπη έχει υψηλότερα επίπεδα στρατιωτικοποίησης από πολλές περιοχές του κόσμου, ιδίως όσον αφορά τις εισαγωγές και εξαγωγές όπλων. Οι συγκρούσεις στην περιοχή της εντάθηκαν, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση των σχέσεων των γειτονικών χωρών-συγκρίσιμα επίπεδα με Middle East North Africa (MENA).

Η Ελλάδα παρουσίασε το υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2008, με τη χώρα να αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία (145η στον πλανήτη).

H οποία, αρίστευσε στο δείκτη που είναι σχετικός με τις αντιλήψεις για τα πυρηνικά και άλλα όπλα (μαζί με την Ιαπωνία)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου