https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Μεταπανδημικά σενάρια

 Αν δεχτούμε ότι ο Κορώνας θα αλλάξει τον κόσμο, καλό είναι να σκεφτούμε και πάνω στο πώς θα τον αλλάξει. Ο Otto C. Frommelt εξετάζει 4 σενάρια:

1.την έγκλειστη οικονομία (shut-In economy)

2.την παγκόσμια ταυτότητα υγείας (global health-ID

3.την κυκλική οικονομία (circular economy)

4.τον ψηφιακό λενινισμό (digital leninism)

με άξονες 2 οδηγούς κλειδιά:

x: τεχνολογία υγείας

y: οικοσύστημα

όπου όσο πηγαίνουμε από το μηδέν στο άπειρο του κάθε άξονα, αυξάνει και η ριζοσπατικότητα:


Σενάριο 1: Έγκλειστη οικονομία

Η τηλεργασία γίνεται νόρμα και λαμβάνει χώρα η μετάβαση από τον ‘’εγκλεισμό στο σπίτι’’ στην ‘’έγκλειστη  οικονομία’’. Η ψηφιοποίηση και η ΤΝ θα σύρουν τον χορό σ΄αυτή την περίπτωση.

Σενάριο 2: Παγκόσμια ταυτότητα υγείας (ΠΤΥ)

Η ΠΤΥ παίρνει τη θέση του διαβατηρίου και τα προσωπικά δεδομένα υφίστανται μεγαλύτερη πίεση. Απαίτηση για αυστηρή νομοθεσίας προστασίας των.

Σενάριο 3: Κυκλική οικονομία

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία  και η ώθηση στη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε βιώσιμη βάση (σχεδίαση, παραγωγή και χρήση αντικειμένων/διεργασιών εντός των ορίων που θέτει ο πλανήτης). Ιnternet of things (IoT), economy of things (EoT) και blockchain τεχνολογία θα σύρουν τον χορό:


Η κυκλική οικονομία μπορεί και συνδυαστεί και με την ΠΤΥ. Το σημείο ‘’επαφής’’ θα είναι η ΠΤΥ του καταναλωτή και Ψηφιακή Επιχειρηματική Κάρτα (digital business-ID) του πωλητή:


4. Ψηφιακός λενινισμός

O λεγόμενος ψηφιακός λενινισμός που έχει κάνει την εμφάνισή του πριν τον Κορώνα και εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Κίνα αλλά και στο Ισραήλ. Εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζουν  η ΤΝ κι η Μηχανική Μάθηση όπου ως μια μετασοβιετική ‘’Λαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων’’ (NKVD) θα ελέγχουν την πρόσβαση των πάντων παντού. 

Ο συγγραφέας προτιμάει σαφώς την κυκλική οικονομία και την blockchain τεχνολογία:

 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου