https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (96): Γιατί η ποίηση έχει (ή δεν έχει) νόημα (60): αλγόριθμοι vs. άνθρωποι ‘’ποιητές’’ και ‘’αλγοριθμικά’’ vs. ανθρώπινα ποιήματα: what difference does it make?





Αρκετή κουβέντα γίνεται για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και την αλγοριθμική διάσταση της κοσμοκατάστασης: θα γίνει το ένα και θα γίνει το άλλο.

Ένα από αυτά που θα γίνουν είναι ότι πολλά επαγγέλματα θα πάνε στον αγύριστο ή θα γίνουν περιθωριακά ή/και αριστοκρατικά όπως, π.χ., το επάγγελμα του πεταλωτή.

Τί θα γίνει όμως με τα ευγενή και δημιουργικά επαγγέλματα και δή το πιο ευγενές και δημιουργικό όλων: το επάγγελμα του ποιητή;

Ως γνωστό – κι αν όχι γνωστό, σχεδόν ευνόητο – μεταξύ των πολλών και διαφόρων αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί, υπάρχουν και οι αλγόριθμοι – ποιητές.

Ήδη πολλοί συγγραφείς (ποιητές, υποθέτω, λιγότερο) χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο GenerativePre-Training 2 (GPT-2) στη δουλειά τους . Το GPT-2 παράγει δεκάδες εναλλακτικές φράσεις για ένα θέμα και σε πιο εξελιγμένη μορφή είναι πολύ πιθανό να καταστήσει τους συγγραφείς (ειδικά αυτούς που δεν καίγονται από άσβεστο εσωτερικό πάθος) απλούς αντιγραφείς.

Αν και είναι αλήθεια ότι έχουν διατυπωθεί επιχειρηματολογημένες αντιρρήσεις για την εγγενή αδυνατότητα των μηχανών να παράγουν λογοτεχνικό έργο  - αδυνατότητα που οφείλεται στην (καταστατική; ) έλλειψη (ή έλλειμμα, αν προτιμάτε) ‘’γοητευτικής’’, ήτοι συναισθηματικής, πρωτοτυπίας (αν και πολλά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πάνω στην έννοια και τη δυνατότητα πρωτοτυπίας) – καλό είναι να την ψάχνουμε με τα πιο αξιόπιστα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Και στα πλαίσια αυτού του ψαξίματος, οι Nils Köbis και Luca D. Mossink έκαναν μια ενδιαφέρουσα έρευνα, όπου ανέλυσαν τις αποκρίσεις μεγάλου δείγματος ακροατών/αναγνωστών ποίησης: Artificial intelligence versus Maya Angelou: Experimental evidence that people cannot differentiate AI-generated from human-written poetry

Τί βρήκαν;

1.Οι συμμετέχοντες ερωτώμενοι εκ των προτέρων εκδήλωσαν απέχθεια για την αλγοριθμική ποίηση και δήλωσαν σίγουροι για την ικανότητά τους να ξεχωρίσουν ένα αλγοριθμικό από ένα ανθρώπινο ποίημα.

2. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν αξιόπιστα την ανθρώπινη από τη αλγοριθμική ποίηση, ακόμα κι όταν πληρωνόταν για αυτό.

3.Παρόλη την εκ των προτέρων εκδηλωμένη απέχθεια, δεν έδειξαν να είναι τόσο χαλασμένοι μετά την ανάγνωση ενός αλγοριθμικού ποιήματος (χωρίς να το γνωρίζουν).

4. Οι δυσκολίες διαφοροποίησης παραμένουν ακόμα κι όταν τα αλγοριθμικά ποιήματα ανταγωνίζονται και ποιήματα της Maya Angelou ή του  Hermann Hesse.

5. Η δυνατότητα διάκρισης αλγοριθμικού/ανθρώπινου ποιήματος είναι ζήτημα ικανότητας κι όχι προσπάθειας. 

6.Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης νέων και δύσκολα ανιχνεύσιμων μορφών πλαγιαρισμού









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου