Η θλίψη ακατοίκητη ψάχνει τους μετανάστες της
Όπως έφυγαν για ν’ αστράφτει Απ’ το κενό, το άδειο της σπίτι [..]
Θ Χατζόπουλος, Οι μετανάστες της θλίψης
Όλοι στη χώρα έχουμε ρίξει πολύ θεωρητικό κλάμα για τη μεγίστη των καταστροφών της τελευταίας 10ετίας: τη μετανἀστευση και το brain drain. Έτσι, έχουν ενδιαφέρουν τα στοιχεία από τη μετανάστευση στις ΗΠΑ και τη σύγκριση νέων vs. παλιών Ελλήνων μεταναστών (όλα τα στοιχεία από την εργασία του G Argeros, Greek Immigration to the United States, 2010–2015: A Descriptive Analysis, Journal of Modern Greek Studies, 2018)
1. Ενώ από το 2000 έως το 2010 ο πληθυσμός των ελλήνων μεταναστών μειωνόταν σταθερά το 2015 έφτασε στα επίπεδα της δεκαετίας 1980-89:
2. Όπως κι οι παλιότεροι έλληνες μετανάστες, έτσι κι μετανάστες του 21ου αιώνα προτιμούν τις Βορειο-ανατολικές πολιτείες, ενώ η Άγια Δύση, ούτε ενδιάφερε ούτε ενδιαφέρει ιδιαίτερα από ό,τι φαίνεται:
3. Στα μπερδεμένα, φυλή, ethnicity (εθνοτική καταγωγή ή εθνότητα ή εθνικότητα, ανάλογα με τα γούστα) και στην πιο μπερδεμένη καταγωγή, οι περισσότεροι αυτοαναγνωρίζονταν/νται (ή αυτοταυτοποιούνται, αν προτιμάτε) ως Έλληνες στην καταγωγή αλλά είναι σημαντικά αυξημένοι οι, και γεωγραφικά αυτοπροσδιοριζόμενοι πλέον, Βόρειοι Μακεδόνες, όπως και οι Αλβανοί. Την καλυτερη εμφάνιση την κάνουν οι Αφροαμερικανοί (αύξηση από 0 στους παλιούς σε 554 στους καινούργιους):
4. Στα οικονομικά φαίνεται ότι οι παλιοί μετανάστες τα πάνε σχετικά καλύτερα στο συνολικό δείγμα, αν κι η κατάσταση αλλάζει όταν το δείγμα περιοριστεί στους έχοντες ειδική φορολογική μεταχείριση επειδή είναι ανύπαντροι και φροντίζουν και κάποιον άλλο (παιδί, συγγενή κλπ):
5. Σε αντίθεση με τους παλιούς μετανάστες, πολλοί νέοι πήραν μαζί τους και μωρά παιδιά ενώ τα 2/3 των νέων είναι στη λεγόμενη παραγωγική ηλικία:
6. Το ποσοστό των νέων μεταναστών με τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κατά 30% μεγαλύτερο από το ποσοστό των παλιών:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου