https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Λογοτεχνικός Δαρβινισμός (90): Ο εξωγήινος αναγνώστης κι η αλλαγή φύλου των λέξεων: 1. μια γυναίκα διαβάζει ως γυναίκα που διαβάζει ως γυναίκα και 2. μια γυναίκα γράφει ως γυναίκα που γράφει ως γυναίκα


Αφού είδε τις λίστες των κριτικών και των ειδημόνων και τα νόμπελ λογοτεχνίας ο εξωγήινος αναγνώστης, είπε να δει και τις προτιμήσεις του λαού. Τριγυρνώντας μέσα στη γήινη πραγματικότητα, σε σπίτια, σε γραφεία, σε αεροδρόμια, σε σταθμούς, κλπ, είδε πως λίγοι άνθρωποι διαβάζουν κάτι εκτός της οθόνης του τηλεφώνου τους κι από αυτούς, πάνω από τα 2/3 ήταν γυναίκες. Διάβασε ότι έτσι έχει η κατάσταση κι είπε να το επιβεβαιώσει με τον δικό του τρόπο. 

Το διάγραμμα δείχνει πως πήγαν τα πράγματα στους αιώνες της νεω- και μετανεωτερικότητας με βάση τη λίστα goodreads.com.



Έτσι, στα 100 πρώτα καλύτερα βιβλία του 18ου αιώνα έχουμε 3 μόνο γυναίκες συγγραφείς και 6 βιβλία: την ατρόμητη Μαίρη Γουόλστονκραφτ με τη ‘’Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας’’ και τις πιο γλυκερές Φάνι Μπέρνεϊ και Ανν Ράντκλιφ:




Τον 19ο αιώνα η κατάσταση βελτιώνεται με 5 συγγραφείς και 8 βιβλία, εκ των οποιων τα 4 στα 10 πρώτα με νο1 την ‘’Περηφάνια και Προκατάληψη’’ της Τζέιν Όστεν, νο2 την Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπροντέ, νο4. τα αθάνατα ‘’Ανεμοδαρμένα Ύψη’’ της αδερφής της Έμιλυ, και νο.6 τον πιο αθάνατο ''Φρακενστάιν'':


Στον 20ο αιώνα ο αριθμός των συγγραφέων αυξάνεται σε 21 και των βιβλίων σε 24. Οι γυναίκες κρατάνε την πρώτη θέση με το ‘’Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια’’ της Χάρπερ Λί, ενώ κυρίαρχη είναι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με τα 3 πρώτα Χάρι Πότερ, ακολουθούμενη από τη μυθιστοριογράφο του (νεο)φιλκελευθερισμού Άυν Ραντ (‘’Ο Άτλας Επαναστάτησε’’ και ‘’Κοντά στον ουρανό’’):


Στον 21ο αιώνα έχουμε 34 συγγραφείς και 48 βιβλία με την ιέρεια του βαμπιρικού ρομαντισμού Στέφανι Μάιερ (5 βιβλία στα 100) και τις επίσης ιέρειες του φανταστικού/τρομακτικού/αηδιαστικού/κλπ Κασσάνδρα Κλερ (3/100) και Σούζαν Κόλινς (3/100), να κυριαρχούν μαζί με τη δημιουργό του Χάρι Πότερ:

Παρόμοια είναι τα νούμερα και στην πιο ψαγμένη λίστα με τα 20 καλύτερα μυθιστορήματα του 21ου αιώνα που δίνει το bbc (9/20 βιβλία γυναικών), με κυρίαρχη μορφή την Τσιμαμάντα Αντίτσι :


Συμπέρασμα: Από τα τέλη του Μεσαίωνα κι ύστερα, άρχισε μια αργή διαδικασία αλλαγής φύλου των λέξεων κι από αρσενικές άρχισαν να γίνονται θηλυκές: οι γυναίκες και το βιβλίο, θέλοντας και μη επί 2500 χρόνια άσπονδοι εχθροί (''Κάθε γυναίκα στη μήτρα. Κάθε άνδρας στο βιβλίο''), άρχισαν τα νταραβέρια. Σήμερα που, όπως κι η ψήφος, η γραφή έπαψε να είναι όργανο κοινωνικής/ταξικής πάλης, οι άνδρες φαίνεται να την εγκαταλείπουν στο άλλο φύλο κι αυτοί ν’ ασχολούνται με την εικόνα όπου το χρήμα ρέει αφειδώς. Αλλά αυτή είναι μια άλλη στατιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου