O εξωγήινος υποψιάστηκε ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον είχε προκύψει από την παγκόσμια επίδραση που είχε η κατάρρευση του χρηματιστήριου της Ν Υόρκης, οι πρακτικές της κι οι συμβολικές της επιδράσεις της οποίας είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές στην Ευρώπη. Η πτώση στις τιμές των τροφίμων και πρώτων υλών στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες συνοδεύτηκε από μείωση στη ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων από τις ανεπτυγμένες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα αγρότες χωρίς αγορά και εργάτες χωρίς εργασία. Στην ηττημένη του πολέμου Γερμανία δεν μπορεί να δανειστεί για να ξεπληρώσει τα χρέη της και να λειτουργήσει ομαλά ως χώρα. Τα δημόσια έργα αναστέλλονται και οι εργάτες απολύονται.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται με την πρώτη βράβευση αμερικανικού συγγραφέα: του Σίνκλερ Λιούις (1930), για την ενεργή και γλαφυρή του τέχνη στην περιγραφή και για την ικανότητά του να δημιουργεί, με σπιρτάδα και χιούμορ, νέους τύπους χαρακτήρων». Αυτό βρήκε να επισημάνει η Ακαδημία για έναν από πιο συνεπείς κριτικούς των καπιταλιστικών αξιών και ιδανικών της Αμερικής. Αλλά, ποιος ξέρει, μπορεί να ήταν και μια έμμεση κριτική στην απληστία της αμερικάνικης κοινωνίας.
Την επόμενη χρονιά η Ακαδημία επιλέγει τον δικό της: δίνει, μετά θάνατον, το βραβείο στον από το 1912 μέχρι και το θάνατό του το 1931, μόνιμο γραμματέα της και μάλλον μοιράζεται τα χρήματα. Το 1932 το βραβείο πάει στον βρετανό Τζον Γκάλσγουορθυ και το 1933 ήταν η σειρά του πρώτου ρώσου: ο Iβάν Aλεξέγεβιτς Μπούνιν, αντεμπολσεβίκος πρόσφυγας στο Παρίσι.
Το 1934, κι ενώ η ομίχλη της ύφεσης πάει να διαλυθεί, το βραβείο παίρνει ο Λ Πιραντέλο, το 1935 δεν δόθηκε το βραβείο και το 1936 έχουμε τον δεύτερο αμερικανό: Ευγένιος Ο’ Νιλ.
Στο μεταξύ ο Χίτλερ έχει κυριαρχήσει στην Γερμανία, στην Ισπανία ξεσπάει εμφύλιος πόλεμος ενώ η μικρή Ελλάδα έχει καταφέρει να γίνει «κράτος αντικομμουνιστικό, κράτος αντικοινοβουλευτικό, κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό».
Το 1937 επανέρχεται η απούσα τη δεκαετία του 1930 Γαλλία με τον Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ και το 1938 ξανά οι ΗΠΑ με την Περλ Μπακ - την 4η γυναίκα που παίρνει το βραβείο σε διάστημα 38 ετών.
Τη τελευταία χρονιά της «Υποπεριόδου του Παγκόσμιου Ενδιαφέροντος», κι ενώ οι άνθρωποι έχουν ξαναρχίσει τον πόλεμο που είχαν αφήσει στη μέση, το βραβείο πάει για πρώτη φορά στην Φινλανδία (Φρανς Έμιλ Σίλανπαα).
Τα αποτελέσματα JRI για την περίοδο αυτή:
1. Ανά γήινο έθνος:
Πρώτες οι 2 μεγάλες δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης ενώ καταπληκτική είναι η επίδοση των 4 σκανδιναβικών εθνών με 10 από τα 39 βραβεία (26%) – και συνολικό πληθυσμό το 1939 16,5 εκατομμύρια σε συνολικό πληθυσμό πλανήτη 2,3 δισεκατομ. (0,7%). Ο εξωγήινος με τον τρόπο αυτό κατάλαβε την πανανθρώπινη αρχή/αξία: «Πρώτα κοιτάμε τα δικά μας παιδιά».
3. Οι 38 Βραβευθέντες + 8 Αδικημένοι συγγραφείς
Tην κούρσα οδηγούν ως τώρα 2 αδικημένοι, 4 στους 5 πρώτους είναι αδικημένοι, όπως και 8 στους 20 πρώτους
4. Πρωτάθλημα υποπεριόδων:
Έτσι, με το ξέσπασμα του πολέμου, η «Πολιτική Ουδετερότητα και το Μεγάλο Στυλ» προηγείται με 40% μεγαλύτερο σκορ από το «Παγκόσμιο Ενδιαφέρον» και 3,5 φορές μεγαλύτερο σκορ από τον «Ευγενή και Αξιόπιστο Ιδεαλισμό»
(συνεχίζεται)