https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

''Γενέθλια'' Πανδημίας

 Αν και τυπικά ο Κορώνας έσκασε μύτη στον πλανήτη το φθινόπωρο του 2019, αυτές τις μέρες είναι που ουσιαστικά κλείνουμε χρόνο με τη ‘’συντροφιά’’ του. ‘Αλλωστε και ο WHO σήμερα ‘’γιορτάζει’’ τα γενέθλια της πανδημίας.

Με 119  εκατομ διαπιστωμένα κρούσματα (περίπου 2% του πληθυσμού του πλανήτη) – και αν λάβουμε υπόψη και τους/τις ασυμπτωματικούς/ές, μπορούμε να το τεντώσουμε ως το 20%

Τα θύματα είναι 2,6 εκατομ και η θνητότητα (case fatality rate=CFR) είναι 2,2% σε επίπεδο πλανήτη και ποικίλει από 9% (Μεξικό) έως 0,9% (Δανία).


Ο ΜR έκανε ορισμένους  υπολογισμούς (αβέβαιους όπως ομολογεί) και για τον  infection fatality rate (IFR), δηλ. την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος/α που μολύνθηκε. Έτσι, με βάση το ‘’τεντωμένο’’ 20%, ο παγκόσμιος IFR είναι 0,44%. Με τις ευρωπαικές χώρες να είναι σε σχετικά υψηλή θέση (Γαλλία=0,67%, ΗΒ=0,65%, Γερμανία=0,58% - για την Ελλάδα μια χοντρικότατη εκτίμηση θα ήταν 0,7%).


Στην οικονομία τώρα. Η Ελλάδα (την οποία έχω προσθέσει στο διάγραμμα του MR και για την ημερομηνία των δεδομένων του (14/10/2020) και για σήμερα (12/3/2021)), μπορούμε να πούμε ότι τα πάει σχετικά καλά. Το ΗΒ κατέρρευσε, όπως και η Ισπανία. Για να μην συγκρίνουμε τη φιλελεύθερη Ινδία με τους κομμουνιστές της Κίνας και του Βιετνάμ.


Η ηγερία του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διάδοχος της μαντάμ Λαγκάρντ, μας λέει ότι στο τέλος του 2022 ‘’στις προηγμένες οικονομίες το αθροιστικό κατάκεφαλήν εισόδημα θα είναι 13% χαμηλότερο από τις προβλέψεις μας πριν από τηνκρίση έναντι του 18% για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και του 22% για τιςαναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες πλην Κίνας. Αυτό μεταφράζεται στο ότι θααυξηθούν κατά εκατομμύρια οι πάμπτωχοι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


Από την άλλη μεριά, τα εμβόλια είναι εδώ και άρχισαν τα σενάρια για την ανάκαμψη. Κατά τον ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,6% το 2021 και κατά 4% το 2022 ενώ αυτό είναι το top10 για το 2021:


Ενδιαφέρον έχει και το διάγραμμα του Ρaul Krugman για διάφορες ιστορικές μεγάλες κρατικές δαπάνες των ΗΠΑ, όπου το Σχέδιο του Μπάιντεν για ανάκαμψη προβλέπει έξοδα πάνω από το 8% του ΑΕΠ. Ο Krugman σημειώνει ότι είναι αρκετά μεγάλη αλλά όχι όση θα έπρεπε:



Τέλος οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, οι οποίες, είτε με Κορώνα είτε χωρίς, τραβάν την ανηφόρα:



 Πηγή: thenextrecession.wordpress.com

 









 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου