https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Αισιόδοξοι vs. Απαισιόδοξοι: το αιώνιο ματς (10): Η θρησκεία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: η επιστήμη δεν χρειάζεται τον μυστικισμό κι ο μυστικισμός δεν χρειάζεται την επιστήμη. Αλλά ο άνθρωπος χρειάζεται και τα δυο vs. θέλω να ζω, έστω ως δεδομένο

 1.Από τα προϊστορικά χρόνια, οι άνθρωποι αναμένουν ένα υπερφυσικό γεγονός του ενός ή του άλλου είδους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φαίνεται πως είναι προγραμματισμένος να πιστεύει στο υπερφυσικό και να επιδιώκει την αθανασία. 


2.Σήμερα, εμείς αλλά και τα τέκνα μας από την στιγμή που αρχίζουν να καταλαβαίνουν τί γίνεται γύρω τους και μέσα τους, γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης μιας νέας θρησκείας, μιας θρησκείας που πιστεύει σε έναν υπερφυσικό κόσμο που δεν υπάρχει σε αυτό το σύμπαν, ούτε στους ουρανούς, αλλά στο dataverse. Σύμφωνα με αυτή τη νέα "θρησκεία", η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ένα είδος υπερφυσικής νοημοσύνης που θα εξουσιάζει τον ανθρώπινο κόσμο.

3.Κρινόμενες εκ των υστέρων, οι αρχαίες θρησκείες ήταν ρεαλιστικές: παραδέχονταν ότι όλοι πρέπει να πεθάνουμε και αναζητούσαν ελπίδα στη μετά θάνατον ζωή. Επρόκειτο για μια εμπειρική και ορθολογική προσέγγιση. 

4. Η αφήγηση της Singularity (Μοναδικότητας; Ιδιαιτερότητας; Ενικότητας; ) αρνείται το προφανές: ότι όλα έχουν ένα τέλος. Κάτι που δεν είναι ούτε εμπειρικό (δεν υπάρχουν αποδείξεις για αιώνια αθάνατα όντα), ούτε ορθολογικό (δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να δικαιολογεί ότι κάτι ζει περισσότερο από τη διάρκεια ζωής του σύμπαντος ή, για την ακρίβεια, από τη διάρκεια ζωής του ήλιου).

5.Η ορθολογικότητα δέχεται επίθεση τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, με τη "δεξιά" να είναι η σύγχρονη πνευματικότητα και την "αριστερά" να είναι το στρατόπεδο της Singularity.

6. Η σύγχρονη πνευματικότητα (η "δεξιά") απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό τις δεισιδαιμονίες του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ υπέρ του Ταοϊσμού και του Βουδισμού, των δύο φιλοσοφιών (όχι ακριβώς θρησκειών) που φαίνεται να ταιριάζουν καλύτερα με ό,τι γνωρίζουμε για το σύμπαν.

7.Είναι οι δύο φιλοσοφίες που κυριαρχούν στην Bay Area του Σαν Φρανσίσκο από τη δεκαετία του 1960 κι οι δύο φιλοσοφίες που ασπάστηκε Silicon Valley όταν υποστασιοποίησε την τεχνολογία ως μια φιλοσοφία ζωής.

8.Ευαγγέλια της dataδεξιάς: 
    α."Το Τάο της Φυσικής" (1975), Fritjof Capra 
    β. "Η αδέσμευτη ψυχή" (2007) , Michael Singer
    γ. ''Η επιστήμη της γιόγκα'' (2012), William Broad

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του ώριμου σταδίου της dataδεξιάς κοσμοαντίληψης, που έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες συγχώνευσης της πνευματικότητας και της φυσικής (''Κβαντική Θεραπεία'' (1989), Deepak Chopra, ΄΄Ο Κβαντικός Εαυτός'' (1990),  Danah Zohar).

9. Η "dataαριστερά" είναι μέρος ενός γενικότερου κινήματος που θεωρεί ότι το σύμπαν κυβερνάται από δεδομένα. Ο Yuval Harari στον Sapiens του θεωρεί ότι πρόκειται για μια  νέα θρησκεία, τον Dataϊσμό. Η dataαριστερά πιστεύει στην επιστήμη, και ιδίως στην επιστήμη των υπολογιστών. 

10. Σύμφωνα με το Pew Research Center (2015)  ένα επιβλητικό 89% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πίστευε σε κάποιο είδος θεού (στην Ευρώπη υπολογίζουμε ότι ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 77%), αλλά πολύ λίγοι από αυτούς προσβλέπουν στη μετά θάνατον ζωή.

11. Σύμφωνα με το Pew Research Center (2018), ένα επιβλητικότερο 90% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πίστευε σε κάποιο είδος θεού, αλλά αυτοί που προσβλέπουν στη μετά θάνατον ζωή είναι πάλι σχετικά λίγοι.


13.Οι περισσότεροι από αυτούς/ές τρομοκρατούνται από την ιδέα του θανάτου. Η πραγματική τους θρησκεία είναι η ιατρική και, έμμεσα, η επιστήμη. Ανέχονται να πληρώνουν την επιστημονική έρευνα στη χημεία, τη βιολογία, τη φυσική και τα συναφή, επειδή ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην πρόοδο της ιατρικής.

15.Όταν το 1993 η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάγωσε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ταχύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο (Superconducting Supercollider), σχεδόν πανηγύριζαν. Τα ίδια και το 2011 όταν η κυβέρνηση έκλεισε τον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων στη χώρα (Tevatron

16. Αλλά αν τους πείτε, ότι η επιτάχυνση των αδρονίων θα παρατείνει τη ζωή τους δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν τους απαραίτητους φόρους για τον ακριβότερο επιταχυντή σωματιδίων που κατασκευάστηκε ποτέ. 

17. Ή, αν τους πείτε, ότι η εξερεύνηση του διαστήματος θα παρατείνει τη ζωή τους και θα πληρώσουν τους φόρους για μια αποστολή στον Κρόνο με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. 

18. Κι αν τους πείτε τους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα τους χαρίσει αθανασία και ότι μια υπεράνθρωπη νοημοσύνη (η Ενικότητα) θα γίνει σύντομα η νέα ‘’πργματικότητα’’, θα αντιδράσουν με τον τρόπο που αντιδρούσαν οι Εβραίοι, οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι στα νέα ότι έρχεται ο Μεσσίας: με φόβο και ελπίδα. 

19. Με φόβο γιατί ο Μεσσίας θα μας στείλει στην κόλαση (μια κόλαση, που αν κρίνουμε από τα βιβλία της ιστορίας, ην αξίζουμε) 

20. Με ελπίδα για το ότι ο Μεσσίας θα είναι τόσο φιλεύσπλαχνος ώστε να μας χαρίσει αθανασία.

21. Μεγάλο μέρος της "εκθετικής προόδου" που παρατηρούμε σήμερα οφείλεται στην υποχώρηση των θρησκευτικών θεσμών. Οι θρησκευτικοί θεσμοί, είτε στον χριστιανικό είτε στον ισλαμικό κόσμο, ως επί το πλείστον, αντιστάθηκαν στις κυβερνήσεις.

22. Δεν υποστήριξαν, δεν προστάτευσαν και αρκετές φορές κυνήγησαν επιστήμονες, μηχανικούς, φιλοσόφους και γιατρούς που υπαινίσσονταν ότι η ψυχή δεν μπορεί να υπάρξει με κανέναν τρόπο ή ότι είναι μια απλή εκδήλωση ηλεκτροχημικών διεργασιών του εγκεφάλου.

23. Η θρησκεία είναι εκ φύσεως εχθρική προς την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο, διότι η πρόοδος αποσπά την προσοχή από το θεμέλιο της θρησκευτικής ηθικής, την ψυχή, εκτός του ότι ανατρέπει την παραδοσιακή κοινωνική ζωή στην οποία βασίζεται το ιερατείο για να αντλεί ισχύ.

24. Επομένως, ζούμε μέσα σε έναν άπειρο βρόχο: οι θρησκείες παρακμάζουν, η παρακμή τους ευνοεί την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, η πρόοδος προκαλεί την παρακμή της θρησκείας και ούτω καθεξής. 

25. Και δεν είναι καθόλου περίεργο που η πίστη σε πνευματικά υπερόντα αντικαθίσταται γρήγορα από την πίστη σε τεχνολογικά υπερόντα.

26. Οι παραδοσιακές θρησκείες λειτουργούσαν καλά όταν δεν υπήρχε ελπίδα για θεραπεία του θανάτου. Ως εκ τούτου, η μόνη λύση ήταν η πίστη στο έλεος ενός θεού. Η νέα τεχνολογική θρησκεία προσφέρει μια επίγεια θεραπεία για το θάνατο. Το αν αυτή η νέα θρησκεία είναι πιο ρεαλιστική από τις αρχαίες δυτικές θρησκείες είναι συζητήσιμο ( εδώ το όριο είναι πολύ ‘’νόστιμο’ αφού το Ισλάμ πρέπει να λογιστεί ως δυτικό)

27. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Ενικότητα να γίνει η νέα θρησκεία του, σε μεγάλο βαθμό, άθεου κόσμου της υψηλής τεχνολογίας. Το αν είναι να μας σώσει αυτήν, ο Μεσσίας ή ο Κανένας, μένει να το δούμε.

29. Όπως ακριβώς με τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, η εσχατολογική αποστολή μετασχηματίζεται σε προσπάθεια διάσωσης από την καταδίκη που θα επιφέρει η έλευση της Ενικότητας, ισορροπημένη από την πίστη σε κάποιου είδους ανάσταση.

30. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Έτσι δεν είναι;

Βασισμένο στο Intelligence is not Artificial

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου