https://www.youtube.com/watch?v=hh-P0PPolCI

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Οι Έλληνες/Ελληνίδες και οι Άλλοι/Άλλες

 Στο ερευνητικό σίριαλ ‘’Τί πιστεύουν οι Έλληνες’’ που παίζεται κάθε δυο χρόνια σε σκηνοθεσία των Dianeosis&Metron Analysis,ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που τίθενται είναι το:

‘’ Θα σας διαβάσω ορισμένες λέξεις και θα ήθελα να μου πείτε εάν για εσάς προσωπικά αντιπροσωπεύουν κάτι «καλό» ή κάτι «κακό»’’

Οι λέξεις είναι 8: 

  1. Μουσουλμάνοι
  2. Μετανάστες 
  3. Πρόσφυγες
  4. Γερμανοί 
  5. Αμερικάνοι
  6. Εβραίοι 
  7. Τούρκοι
  8. Ρώσοι
Ξεφυλλίζοντας τη φετινή έρευνα μού έκανε εντύπωση το ποσοστό ‘’καλού’’ που πήραν οι Τούρκοι (37,5%). Κι είπα να δω πώς εξελίχτηκε το ποσοστό αυτό από τότε που γίνεται η σχετική έρευνα (2016 αλλά το ερώτημά μας τίθεται από το 2018 και μετά (2020-2022-2024). Οπότε:

1

Το μουσουλμανικό κακό ξεκινάει με τα 2/3 των ερωτηθέντων, μειώνεται στο 45% το 2022 για να υπερβεί ξανά το 60% το 2024.
Το μουσουλμανικό καλό αυξάνεται σχεδόν γραμμικά από το 2018 ώς σήμερα και φαίνεται να ''σταθεροποιείται'' στο 30%
Ενδιαφέρον έχουν αυτοί που δεν ξέρουν ή δεν απαντούν που μειώνονται στο 7% το 2024

2

Το μεταναστευτικό κακό παλινδρομεί γύρω από το 50%, το καλό φαίνεται να ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ πάλι οι μη γνωρίζοντες και μη απαντώντες  μειώονται σημαντικά  το 2024.

3

Το προσφυγικό καλό αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου για να φτάσει στο  56% το 2024 - αντίστοιχη μείωση το κακό και ξανά σημαντική μείωση των μη γνωριζόντων/απαντώντων

4
Αν δούμε τους φίλους μας τους Γερμανούς, θα παρατηρήσουμε ότι το γερμανικό καλό κάνει μια βουτιά το 2020 αλλά επανέρχεται θριαμβευτικά, και το 2024 χτυπάει ένα καταπληκτικό 56%  - είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός μας έχει κατασυγκινήσει τη γερμανίδα γκουβερνάντα του με το κατόρθωμα αυτό. Μερικοί μπορεί να μιλήσουν και για ιστορική δικαίωση του Γερο-Λαδά.
Το γερμανικό κακό μειώνεται χωρίς όμως να πέσει κάτω από το 40%, ενώ πάλι μειώνονται οι μη γνωρίζοντες/απαντώντες

5

Παρόμοια συμπεριφορά είχε και το αμερικανικό καλό, με μια πρόσκαιρη μείωση το 2020 αλλά συνεχή αύξηση στη συνέχεια (54% το 2024)
Το αμερικανικό κακό κινήθηκε αντίθετα προς το καλό ώς το 2022 (κατά τα αναμενόμενα) αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε παράλληλα με αυτό (40% το 2024)
Κι εδώ σημαντική μείωση των μη γνωριζόντων/απαντώντων

6

Το εβραϊκό καλό κινείται συνεχώς ανοδικά και χτυπάει ένα ανεπανάληπτο 64% το 2024, τη στιγμή που γίνονται όσα γίνονται στα μέρη εκείνα που κατοικούν Εβραίοι. Ο ‘’αντισημιτισμός’’ βαστάει ένα 30% ενώ κι εδώ έχουμε μείωση των μη γνωριζόντων/απαντώντων

7.

Οι Τούρκοι που ήταν και το κίνητρό μου: το καλό αυξήθηκε κατά 16 ποσοστ. μον., από το 2018 στο 2024 (σίγουρα ένα επίτευγμα των Μητσοτάκη/Γεραπετρίτη). Αν υποθέσει κανείς μια ακόμη τετραετία Μητσοτάκη, πριν το 2030 το τουρκικό καλό μπορεί να ξεπεράσει το κρίσιμο 50% και κρυτσταλλωθεί μια ελληνοτουρκική ή, μάλλον, τουρκοελληνική, φιλία. 

8

Το ρώσικο καλό ξεχωρίζει όλα τα χρόνια και χάνει την πρωτιά μόνο το 2024 από τους Εβραίους. Το ουκρανικό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει το ρωσικό καλό αλλά έχει επηρεάσει το ρωσικό κακό που αυξήθηκε στο 33% το 2024 (18% το 2022)
Ξανά μείωση των μη γνωριζόντων/απαντώντων


Σύνοψη


  • Το ξανθό γένος κυριαρχεί στο γενικό πλάνο ως καλό. Παράλληλα, τα αντιρωσικά αισθήματα φαίνεται να χτύπησαν μέγιστο. 
  • Εξαιρετικά τα πάνε κι οι Εβραίοι.

Επίσης:
  • Μείωση της αγνωσίας / αβεβαιότητας / άρνησης απάντησης
  • Σχετική αύξηση της ‘’μουσουλμανοφιλίας’’, όπως και της ‘’μεταναστοφιλίας’’ και της ‘’προσφυγοφιλίας’’ 
  • Παρά την τελευταία θέση της Τουρκίας, διαφαίνεται ορίζοντας φιλίας
  • Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας -και, όπως προαναφέραμε, πιθανή ιστορική δικαίωση του Γερο-Λαδά.

ΥΓ1-Η έρευνα διαφοροποιεί τα αποτελέσματα ως προς το φύλλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, την κοινωνική τάξη, κλπ. Αν βρώ το χρόνο θα τα δω κι αυτά.
ΥΓ2 Η έρευνα πρέπει να επεκτείνει την ερώτηση με τη συμπερίληψη τού θηλυκού αντίστοιχου. Νομίζω ότι μπορεί να απαντάς αλλιώς στις λέξεις Ρώσοι/Ρωσίδες, Τούρκοι / Τουρκάλες κ.λπ. 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου